Conflicte català

Govern afirma que Catalunya continua sent part d'Espanya

L’executiu afirma que la declaració “no té efectivitat jurídica”

Govern afirma que Catalunya continua sent part d'EspanyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El Govern d’Andorra considera que Catalunya continua essent una part integrant d’Espanya.” L’executiu es va pronunciar ahir a la tarda sobre la declaració d’independència que va aprovar el Parlament de Catalunya i va assegurar que “no té efectivitat jurídica” i que, per tant, Catalunya continua sent part de l’estat espanyol. El Govern va emetre un comunicat en què apel·la novament “al diàleg dins de la normalitat institucional i del marc constitucional com a mecanisme per resoldre la situació”, i referma la seva voluntat de “continuar mantenint, com fins ara, unes bones relacions bilaterals amb Espanya i unes bones relacions de veïnatge amb Catalunya”.

El cap de Govern, Toni Martí, va reiterar en declaracions als periodistes coincidint amb la votació a la cambra catalana que “vivim aquesta situació amb preocupació”, i va avançar que “el Govern està atent per si això podria o no tindre perjudicis des del punt de vista econòmic o en altres aspectes”. “Esperem que això no sigui així”, va dir, i malgrat que va evitar concretar quins escenaris s’obren a partir d’ara –“ja analitzarem què passarà”– va reconèixer que “és una evidència que és un problema; no podem tancar els ulls a la realitat”.

Respectar la Constitució

El líder de l’executiu va lamentar que el conflicte hagi acabat amb la proclamació de la república catalana i en aquest sentit va argumentar que “hi ha uns marcs constitucionals que s’han de respectar”, tal com s’ha dit des de la UE, que “ha demanat diàleg dins de les regles dels marcs constitucionals”. “Les regles que es marquen en democràcia passen pel compliment de tot, i tot vol dir tot”, va manifestar, indicant que els escenaris polítics d’ahir s’haurien pogut evitar. “La història no es pot refer, però si se’m digués si hauríem pogut estalviar-nos arribar fins aquí segurament hi ha decisions del passat que no s’haurien pres”, va adduir.

No obstant això, va insistir que tot i la declaració independentista “continuarem tenint bones relacions”. “Tenim dues grans afinitats” i “Andorra no renuncia ni a l’una ni a l’altra”, va reblar.

Els partits també van expressar la preocupació pel gest de la majoria parlamentària catalana i van explicar que es mantenen en espera de si l’executiu decideix citar-los les properes hores per discutir la situació. La consellera general del PS Rosa Gili va manifestar que “som veïns i evidentment ens preocupa molt”, i més tenint en compte que “segurament tindrà efectes cap a Andor­ra”. “N’estem fent un seguiment molt de prop”, va assenyalar, sense voler entrar en el fons de la qüestió. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va explicar que “és trist però es la situació que hi ha i és lamentable que no s’hagi assolit un diàleg”. “Si s’ha arribat a aquest extrem és que en el fons hi ha un problema”, va etzibar, i va afegir que “l’entossudiment d’uns i altres només servirà per agreujar la situació” i “comportarà que un nombre important de ciutadans se sentin maltractats i això és dolent perquè pot arribar a crear un clima d’inestabilitat, tant econòmica com social”, va dir.

Naudi va admetre que “si les coses no van bé a baix aquí ens en sentirem i per tant és un motiu de doble preocupació per com s’han portat les coses de malament per uns i altres, i per les conseqüències”. Sobre la posició que haurà d’adoptar Andorra en el conflicte polític, va apuntar que “difícilment es pot reaccionar més enllà de fer una crida a la sensatesa, al sentit comú”.

De la seva banda, la consellera independent Sílvia Bonet encara veu marge per al diàleg. La parlamentària va exposar que “és un conflicte important però vull creure que al final aconseguiran trobar una fórmula per intentar que no s’apliqui el 155” –el Senat espanyol el va aprovar ahir a la tarda, donant així via lliure al govern perquè anul·li l’autonomia i intervingui les institucions catalanes–, però va cridar a “esperar quins seran els propers esdeveniments i veure cap a on aniran el govern espanyol i el govern de la Generalitat i com s’aplicarà el 155”. Des de Liberals d’Andorra van declinar ahir fer declaracions en espera de propers esdeveniments i de veure com evoluciona el panorama polític a l’estat veí.

tracking