Sistema financer

Barroso afirma que el país “està fent els passos correctes” per a l'encaix a la UE

Barroso afirma que el país “està fent els passos correctes” per a l'encaix a la UEXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Qui va ser president de la Comissió Europea durant deu anys, entre el 2004 i el 2014, José Manuel Durão Barroso, va lloar ahir els passos que està fent Andorra per associar-se a la Unió Europea i va animar el país a continuar fins a culminar l’acord, perquè “serà bo primer de tot per a Andorra però també per a la institució”. En una conferència de mitja hora que va pronunciar ahir davant les màximes autoritats del país i representants del món econòmic i social a l’Hotel Village de Soldeu, Barroso va destacar que “Andorra és un país que respecto” i “conec les seves especificitats”, i en aquest sentit va afirmar: “Esteu fent els passos correctes” en tot el procés de transparència i homologació fiscal que ha dut a terme el Principat en els darrers anys.

Barroso va voler fer una oda als petits estats tot afirmant que “no perquè un estat és petit és menys digne; tots els països tenen la mateixa dignitat”, alhora que va recalcar que “els inversors no busquen jurisdiccions simpàtiques, sinó jurisdiccions estables”. En el discurs que va oferir després de reunir-se amb el cap de Govern, Toni Martí, i amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, el també ex-primer ministre portuguès va voler felicitar el Principat davant dels convidats al sopar de l’Andor­ra Financial Summit i va dir: “Podeu encarar el futur amb confiança” per “generar prosperitat per a la vostra gent” a l’hora de negociar amb la UE.

L’ex-mandatari europeu va fer un repàs de les crisis per les quals ha passat la Unió Europea per acabar fent una acèrrima defensa dels valors del club comunitari, que –va dir– s’ha sabut sobreposar davant d’amenaces com “els populismes”, el Brexit o el president Trump. I va manifestar que va saber respondre a “la més gran crisi financera que havíem tingut” convencent “el món que no era una crisi de l’euro”, tot i que va subratllar que “la crisi no era específica de l’euro, però és veritat que l’euro no estava preparat”. En aquest context, va apuntar, “regulació financera va ser la nostra resposta”. L’actual president de Goldman Sachs International va concloure el parlament tot asseverant: “Tenim una moneda creïble, estable i forta” i “malgrat totes les dificultats, a Europa hi ha motius per tenir esperança en el futur”. “Només junts afrontarem els reptes globals”, va sentenciar Barroso.

tracking