privatització a ordino

El comú demana tres milions pel 76% d'accions d'Arcalís

El soci privat que tingui la majoria a Secnoa haurà d’avalar set milions per al desenvolupament de les inversions previstes al pla director

El comú demana tres milions pel 76% d'accions d'ArcalísFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

L’inversor privat que guanyi el concurs públic per a l’ampliació de capital d’Arcalís obtindrà el 76% de les accions de Secnoa a canvi d’una inversió mínima de tres milions d’euros, segons va explicar ahir el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, durant la reunió de poble que es va celebrar per explicar als més de 200 ciutadans que es van acostar al Centre de Congressos com serà aquest concurs i quines obligacions tindrà l’empresa que guanyi. Mortés va comentar que no tenir la majoria de la societat no seria un problema, ja que “cap empresa acceptaria tenir-ne menys de la meitat. El més important és el pacte entre els socis i que les inversions s’hauran de fer segons el pla director que ja està aprovat”.

L’ampliació de capital de Secnoa està xifrada en aquests tres milions d’euros però el pla director especifica que s’hauran de fer inversions per un valor de deu milions. D’aquesta manera, la societat, amb endeutament i amb la garantia del nou inversor privat, en posaria set, i la resta serien els tres inicials. El comú espera que amb els ingressos que generi l’estació, Secnoa podrà fer front a la resta d’inversions previstes en el pla director. “Ens ha agafat aquesta situació de canvi en el millor moment possible. L’aprovació del pla director, amb les inversions previstes, és un element de referència pel qual hem despertat l’interès de més compa­nyies encara que només tenim l’oferta en ferm de Saetde”, va reconèixer el cònsol major.

Concessió per a 50 anys

La concessió serà per a 50 anys i no serà ampliable, sinó que està previst que es faci un nou concurs aleshores. A més, el comú condonarà el cànon anual a la nova accionista majoritària fins a la temporada 2020-2021, com a compensació per la inversió inicial, i també preveu que a partir de la 2030-2031 la societat reparteixi dividends a la corporació per valor de 140.000 euros.

Sergio Mas va parlar en nom de la consultora KPMG i va detallar, amb l’interventor del comú, Quim Anglada, algunes de les clàusules del plec de bases. Primer de tot la garantia que la nova màxima accionista compleixi les inversions que detalla el pla director, començant pels set milions d’euros que costarà el nou telecabina de la Coma. Després, que malgrat que tindrà el paquet més gran accionarial no podrà fer el que vulgui i no podrà prendre decisions com ara traslladar les oficines i el domicili fiscal social de la societat, designació de consellers professionals, modificacions al pla director o aprovar més inversions que no estiguin previstes. “Estem treballant per començar a tirar-lo endavant durant les pròximes setmanes. Un cop publicat haurem de donar un marge de 30 dies perquè les empreses facin les seves propostes i després farem l’adjudicació. Si tot va bé, podríem tenir-ho tot finalitzat a mitjan aquesta mateixa temporada i esperem que així sigui”, va sentenciar Mortés.

Saetde, l’única oferta

El cònsol major es va referir a l’oferta que va llançar aquest estiu el màxim accionista de Saetde, Joan Viladomat. Pel cònsol major, seria una bona notícia l’entrada de la societat encampadana a la parròquia. “No tenim més ofertes que la de Saetde, però ja vam dir que la vam trobar molt interessant” i que no seria cap problema que una mateixa societat gestionés les pistes de dues parròquies diferents. De totes maneres, “no ens tanquem a cap possibilitat i qualsevol altra oferta que rebem serà igualment benvinguda, perquè al capdavall fem un concurs públic”, va manifestar.

Finances comunals

Mortés va afirmar que el concurs s’havia fet tenint en compte la delicada situació econòmica per la qual passa la societat i també del comú. “Tenir el 24% de les accions de Secnoa ens computaria com a endeutament i pels estudis que hem fet podem suportar aquesta xifra”, va manifestar per després valorar que “per fer les finances sostenibles és la part mínima que hauríem de tenir. Ens alliberem d’una part de l’endeutament i calculem que el 2019 podrem invertir prop de 600.000 euros”.

Elements

1 Accionariat

El nou soci controlarà el 76%

Un cop adjudicat el concurs, el nou soci majoritari controlarà el 76% de Secnoa, encara que hi haurà una sèrie de mesures que no podrà prendre sense el consentiment de la corporació.

2 Cost

Tres milions és la xifra mínima

Qualsevol empresa que vulgui participar en el concurs haurà de posar una xifra inicial de tres milions d’euros. A més, haurà de garantir-ne set més de Secnoa.

3 Temporalitat

El concurs es vol fer molt aviat

El cònsol major d’Ordino va dir que la seva voluntat era fer públic el concurs les pròximes setmanes i que, si tot va bé, podria adjudicar-se abans que acabi aquesta temporada d’hivern.

4 Ofertes

Només hi ha la proposta de Saetde

El comú va confirmar que només té l’oferta de Saetde però espera que un cop es publiqui el concurs hi haurà més empreses que voldran presentar-s’hi.

5 Beneficis

140.000 euros a partir del 2031

La concessió serà per a 50 anys i en principi no es preveu que sigui renovable, sinó que s’haurà de fer un nou concurs. El comú espera guanyar 140.000 euros a partir del 2031.

6 Finances

Problemes econòmics

L’ampliació de capital es fa perquè les arques de la societat i de la corporació necessiten prendre aire i preveuen poder reinvertir 600.000 euros a la parròquia.

El comú demana tres milions pel 76% d'accions d'Arcalís

tracking