política

Amadeu Rossell dimiteix de secretari general de Liberals

El polític massanenc va plegar per una discussió sobre el reglament del candidat a les primàries

Amadeu Rossell dimiteix de secretari general de LiberalsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell, va dimitir dimarts de la setmana passada del càrrec després d’una reunió conflictiva de l’executiva del partit. Els fets van succeir, segons fonts properes al partit, en la trobada on estava previst que s’aprovés quin havia de ser el reglament de les primàries que Ld’A té previst convocar per decidir qui és el candidat a cap de Govern a les eleccions del 2019. Rossell és un dels líder de la facció Gallardista, que aposta perquè sigui l’actual president del partit i vicepresident del grup parlamentari (Jordi Gallardo) qui encapçali la llista.

Representants de diversos comitès parroquials van manifestar el desacord respecte al fet que el reglament, decisiu per establir quins poden ser els candidats que es presentin a les primàries, no s’aprovés en una assemblea de la formació. Van acusar Rossell de tenir-ho tot dat i beneït i van dir que només buscava la ratificació del que el sector Gallardista, amb un ampli domini de la majoria de càrrecs de la formació, tenia decidit.

Amb tot, avui, des de Liberals d'Andorra s'ha emès un comunicat assegurant que no s'han produït canvis en l'executiva del partit i que Amadeu Rossell continua sent el secretari general de la formació.

La reforma comunal

El debat es va tensar i Rossell va acabar enfadant-se, segons les fonts consultades, i va anunciar que deixava la secretaria general com a resposta a les crítiques rebudes. La trobada va tancar-se de forma abrupta sense saber gaire bé la major part dels assistents com quedava la situació. Les mateixes fonts van indicar que en el rerefons es troba l’enuig de Gallardo i els seus amb Josep Pintat i Joan Carles Camp per haver votat a favor de les reforma comunal impulsada pel Govern. Els gallardistes entenen el moviment de Pintat com una lluita que ha engrandit l’escletxa entre els dos cor­rents. Defensen que la majoria del partit estava en contra del suport a la proposta governamental. L’afer de la reforma no està tancat perquè falta saber si el tema acabarà al Tribunal Constitucional. Els consellers liberals que es van abstenir van posar-se, en principi, a disposició dels que van votar en contra (el PS i Víctor Naudi) per donar suport a la possibilitat de portar la llei a examen del Constitucional. El debat intern de Ld’A sobre la reforma no s’ha acabat de tancar i els gallardistes veuen l’oportunitat, segons les fonts consultades, de mostrar que la majoria de la formació no aprova el suport de Pintat i Camp.

El polític lauredià és manifestament contrari a les primàries perquè considera que se’l va anar a buscar com a líder i que el mínim de la cortesia marca que se li demani si vol continuar al capdavant de les llistes. Els gallardistes, remarquen les fonts consultades, tenen pressa per aprovar el reglament de les primàries perquè entenen que és el millor camí per obtenir el nomenament per al rival de Pintat. Calculen que podrien obtenir la majoria de vots comptant que segurament Pintat optaria per no presentar-se. De retruc, la velocitat en l’operació deixaria fora el candidat tapat David Baró. L’actual cònsol de la Massana no estaria en disposició de dimitir a curt termini del càr­rec per presentar-se a les primàries, especialment perquè no té cap garantia d’obtenir la majoria dels vots dels afiliats (encara que les mateixes fonts apunten que en el partit saben que és el preferit dels simpatitzants i al qual veuen amb més possibilitats reals de disputar el triomf als demòcrates).

tracking