Diplomàcia

Toni Martí advoca per la multilateralitat

El cap de Govern demana passar dels convenis a l’acció per aplicar els acords sobre el clima

Toni Martí advoca per la multilateralitatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va instar ahir els 57 estats de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) a treballar des de la multilateralitat per lluitar contra el canvi climàtic i el terrorisme. Ho va fer durant el discurs inaugural de l’Assemblea de Tardor de l’OSCE, que té lloc al Centre de Congressos de la capital i on els experts tractaran de ciberseguretat, de l’educació com a garantia d’estabilitat i sobre el canvi climàtic.

Martí va dir que la multilateralitat permet posar “tots els països en igualtat”, i que és “l’única via eficaç per resoldre les qüestions de la comunitat internacional”. “Cap país per gran i poderós que sigui, no pot lluitar contra el canvi climàtic tot sol”, va afirmar el cap de Govern, que va assegurar que aspectes que afecten tothom, com ara la ciberseguretat, s’han de resoldre “entre tots”. Martí va afegir que la multilateralitat també permet que països de dimensions més reduïdes com Andorra puguin expressar-se “en igualtat de condicions”. Martí va demanar que els acords no quedin en paper mullat. “No serveix de res fer discursos grans i eloqüents o firmar convenis si no es passa de les paraules a l’acció”, va dir. Pel que fa a la ciberseguretat, va manifestar que el “terrorisme s’alimenta de moltes fonts”, i va animar a la implementació de polítiques educatives per evitar que la joventut passi “al fanatisme irracional”.

El síndic general, Vicenç Mateu, va dir que “la seguretat per a Andorra és un bé molt preuat”, i que malgrat que els índexs de criminalitat siguin baixos, “cal anar més enllà”. La presidenta de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE, Christine Muttonen, va fer una declaració en la mateixa línia que Martí. “Quan un país declara que persegueix els seus interessos, el que està fent és afeblir tots els nostres interessos”, va sentenciar Muttonen.

tracking