Reaccions a l'1-0

Catalunya fa vaga general per protestar contra la repressió policial durant l'1-O

L’Associació de Transportistes recomana no desplaçar-se a Espanya per evitar bloquejos

Catalunya fa vaga general per protestar contra la repressió policial durant l'1-OEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La societat catalana farà avui vaga general per protestar contra la repressió policial de l’1-O. Una gran part dels ajuntaments catalans, com el de Barcelona, van anunciar que secunden les aturades previstes per avui. S’han decretat serveis mínims i molts equipaments com ara escoles, biblioteques i casals està previst que tanquin les portes. D’aquesta manera, els consistoris, els estudiants i bona part dels treballadors s’afegeixen a la jornada de vaga que diumenge va convocar la Taula per la Democràcia.

Diferents universitats catalanes, com la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la UPC o la Universitat de Vic, van anunciar que secundaven l’aturada d’avui i també està previst que molts centres de primària i de secundària tampoc obrin les seves portes. Precisament, les escoles i els instituts van obrir ahir les portes i els centres que van patir la repressió policial i que van quedar afectats van decidir no fer classe i van organitzar jornades per debatre el que havia succeït diumenge. El sindicat agrari Unió de Pagesos ha convocat els agricultors i ramaders a estacionar els tractors a les places del poble.

L’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants del Principat (Atmca) va recomanar ahir als seus associats evitar o minimitzar al màxim els desplaçaments a Catalunya i Espanya per la jornada de vaga general. Ho van fer per la possibilitat que els transportistes es puguin trobar carreteres bloquejades pels manifestants o que, malgrat que s’han dictat serveis mínims, no puguin carregar mercaderies o hi hagi dificultats en el subministrament. Segons va explicar al Diari el gerent de l’Atmca, Víctor Filloy, els camions que han d’anar a buscar carburant ho faran avui via França i una aturada d’un dia no afectarà els establiments comercials del Principat. “Si la vaga només és demà [avui per al lector] o són dos dies seguits no hi haurà problemes d’abastiment, si això s’allarga sí que hi podria haver problemes”, va manifestar Filloy.

Milers de manifestants van sortir ahir en diferents localitats per protestar contra la repressió policial de l’1-O. Les reaccions polítiques es van succeir ahir tant des de Barcelona com des de Madrid. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va demanar a la comunitat internacional i a la Unió Europea, que va respondre ahir tèbiament a les càrregues policials, que s’interposin en la situació política i social que viu Catalunya, i va demanar la “retirada de tots els efectius policials” destinats a Catalunya per part de l’estat espanyol per impedir la celebració de l’1-O. Durant el dia d’ahir, alguns hotels catalans van decidir no allotjar més policies. El govern català va puntualitzar que el nombre de ferits a causa de les càrregues policials era finalment de 893. Puigdemont també va denunciar els “greus actes de violència” protagonitzats pels “comandos de la por” de la policia nacional i de la guàrdia civil. “No som responsables de l’operatiu policial que ha omplert de sang aquest diumenge”, va dir el president català, que va reiterar que el referèndum de diumenge és “vàlid” i que la voluntat és aplicar els resultats. Des de Madrid, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, va demanar “comprensió” per al govern espanyol i per les mesures que prengui respecte a Catalunya. Maíllo, però, no va aventurar-se a parlar de la possibilitat d’activar l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia de Catalunya, una demanda que sí que va fer Ciutadans. “Alguns hauran de respondre davant de la justícia per les decisions que han pres”, va dir. El ministeri de l’Interior va dir ahir que 400 agents de la policia nacional i de la guàrdia civil van resultar ferits durant l’1-O.

tracking