Reaccions a l'1-0

Rebuig polític i social per la violència a Catalunya

Unes cinc-centes persones es manifesten per rebutjar l’excessiu ús de la força a Catalunya per part de la policia espanyola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes cinc-centes persones es van congregar ahir al vespre a la plaça del Poble per denunciar les agressions de la policia espanyola a Catalunya i per solidaritzar-se amb els més de 800 ferits. L’acte va ser convocat per l’Institut de Drets Humans i alguns dels presents van mostrar missatges com La violència és sempre inadmissible, Aquesta és l’Europa del 2017 o del 1937 o Llibertat (escrit com si fos amb lletres de sang). Durant l’acte es van mostrar estelades i es va cantar l’himne de Els segadors. La presidenta de l’institut, Elisa Muxella, va manifestar: “Volem expressar el nostre rebuig als actes violents que s’han viscut avui a Catalunya.” El vicepresident, Alfons Clavera, va afirmar: “Ens volem solidaritzar amb les víctimes davant d’una situació que es pot considerar de vulneració dels drets fonamentals.” L’advocat va criticar la “desproporció en l’ús de la força per part de la policia espanyola amb més de set-cents ferits i llançament de pilotes de goma”. Clavera hi va afegir que “mai la violència pot passar per davant dels drets humans, la democràcia i el dret a votar”. L’institut estudiarà demà si inicia una recollida de signatures i enviarà als organismes europeus homòlegs les imatges. El conseller escaldenc de DA Esteve Vidal va ser l’únic polític que va fer declaracions a l’acte, a títol personal. Va indicar que “les imatges d’avui m’han frapat i hem de dir que la violència no és la solució, sinó que han de negociar”.

Els partits, en la mateixa línia

Durant la jornada els partits polítics van emetre comunicats en què lamentaven els esdeveniments. Demòcrates per Andorra va incidir que es “deplora tot acte de violència”, i van apel·lar a la instauració d’un “diàleg polític que permeti donar una sortida a la situació que es viu a Catalu­nya”. DA va voler deixar clar que “sense entrar a valorar el fons de la qüestió catalana, que entenem que és un afer intern espanyol”, el partit defensa “la solució pacífica dels conflictes i el respecte als principis democràtics i de l’Estat de dret”. Liberals d’Andorra va anar un pas més enllà expressant el “profund rebuig per la situació viscuda avui, diumenge 1 d’octubre, a Catalunya”, i criticant “la violència exercida pels cossos policials de l’estat espanyol contra gent indefensa i pacífica, avis i àvies, dones i en alguns casos me­nors”. Per Ld’A, el que es va viure ahir no és mai el camí “per trobar la solució a cap tipus de conflicte, inclosos els polítics, tinguin el rerefons que tinguin”. I hi van afegir que el diàleg és l’única via.

El PS també va condemnar les càrregues policials als col·legis electorals catalans. El primer secretari de la formació, David Rios, va lamentar “la vulneració dels drets fonamentals” i “l’ús de la força”. Va afirmar que “quan surt la violència es perden tots els arguments” i va qualificar les actuacions dels cossos com a “desproporcionada”. Rios va criticar el Govern perquè “desconeixem” el motiu pel qual encara no s’ha manifestat. “Entenem que el Govern ha de mantenir certa prudència però no sabem per què no s’ha manifestat ni si ho farà properament”. Rios no va entrar a “jutjar la posició del PSOE ni del PSC davant d’aquest context perquè són realitats diferents”, i va demanar diàleg als executius espanyol i català. El Govern, segons fonts properes al gabinet, es va reunir ahir i ha convocat per avui tots els partits per analitzar la situació i prendre una posició que sigui unitària.

La junta de govern del Col·legi Oficial d’Advocats va manifestar preocupació “davant de les imatges que circulen amb relació a la violència exercida pels cossos de seguretat a Catalunya”. Sense entrar en el problema polític de fons, deploren “aquests actes de violència, que en moltes imatges es palesen com a gratuïts”.

ELS POLÍTICS I ELS BOMBERS REPUDIEN A LES XARXES SOCIALS LES AGRESSIONS

Els dirigents polítics també van manifestar-se ahir a través de Twitter per lamentar de manera unànime els fets que van tenir lloc ahir a Catalunya. A través d’una piulada, el conseller liberal Ferran Costa va declarar que estava “colpit” per les imatges que arribaven des de Catalunya. “Se m’està encongint el cor cada minut que passa”, va piular, per la seva banda, Carles Naudi, també del grup parlamentari liberal. La seva companya a l’hemicicle Judith Pallarés va declarar que estava “molt trista” pels fets d’ahir. El cònsol major de la Massana, David Baró, va publicar que els fets que estaven passant ahir “a prop de casa nostra no són gens normals”. El conseller de Demòcrates per Andorra Carles Jordana va repiular un missatge del president de l’ANC, Jordi Sánchez, que havia penjat un vídeo en què es mostrava com la guàrdia civil s’emportava les urnes d’un col·legi electoral. La consellera del PS Rosa Gili va dir que estava “esgarrifada”. Víctor Naudi, d’SDP, va piular amb el coixinet “no a la violència”. També els bombers van piular contra la repressió policial. “Condemnem l’ús de la violència contra la gent pacífica”, va expressar el cos, que alhora va voler donar suport als bombers catalans i als mossos d’esquadra.

Rebuig polític i social per la violència a Catalunya

Rebuig polític i social per la violència a Catalunya

tracking