reportatge

Solidaritat amb Mèxic

L’Associació Mexicans a Andorra fa avui una ofrena floral en record de les víctimes i prepara una ‘jam session’ a la Llacuna i un mercat per recollir fons.

Solidaritat amb MèxicEFE

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Mexicans a Andorra (Mexand) farà dos concerts, un mercat solidari i, avui a les sis de la tarda a la plaça del Poble, una ofrena de flors en solidaritat amb els afectats pel terratrèmol de magnitud 7,1 que ha provocat més de 230 morts i milers de damnificats al centre del país iberoamericà. Una de les activitats que van concretar-se ahir és una jam session per Mèxic, divendres 29 al centre cultural la Llacuna, amb l’Associació de Músics d’Andorra i la Gros Band.

Mexand té forts vincles amb les zones que han quedat més tocades, perquè una majoria dels seus membres són originaris de Mèxic D. F. i Puebla. El president de l’entitat, Juan Carlos Valladares, ho explica i agraeix la coordinació que hi està havent amb Creu Roja i el comú d’Andorra la Vella, entre d’altres, per la cessió de locals. Els tiquets a la Llacuna costaran 10 euros, inclouran aperitiu i un margarita, i els beneficis s’enviaran a la Creu Roja mexicana. A més, es prepara per un dia entre setmana, molt aviat, un concert del grup mexicà Dellag Duffers, una actuació que facilitarà l’ambaixada mexicana a l’Estat espanyol.

Valladares no descarta més actes, “sense oblidar que hi ha entitats que recullen fons per l’Irma i és important col·laborar-hi”, hi afegeix. “Sortosament, les nostres famílies estan sanes i estàlvies”, celebra. Un dels actes per Mèxic serà el mercat solidari que es prepara per al cap de setmana del 9 i 10 d’octubre a la plaça de les Arcades. L’ofrena floral d’avui serà a les sis de la tarda davant el monument a l’Emigrant.

El sisme va afectar molt Mèxic D. F., on viuen diversos andorrans. Eduard Molné, exconseller de Turisme d’Escaldes, hi treballa i hi té la parella. Molné resideix en un dels barris que han quedat més colpits, a l’àrea de les colònies (barris) de Roma i Condesa, amb 89 edificis en situació de risc.

Edificis “com de goma”

“Els edificis es movien com si fossin de goma”, detalla Molné, que encara es troba en estat d’estupefacció. “Visc en un tercer pis. Era a casa enviant e-mails i hi havia la senyora de fer feines, amb qui vam mirar-nos sorpresos, el meu gos va alertar-se abans que tot tremolés i llavors la sensació va ser que tot es movia de costat a costat”, diu. Molné, que s’ha instal·lat a casa de la parella, en un barri menys afectat, va sortir de casa d’immediat amb gos i passaport. “No és el que s’ha de fer, no hi vaig pensar”, confessa. “Al carrer tothom estava espantat, però ara hi ha moltíssima solidaritat”, sosté Molné.

Un altre andorrà resident a la colònia Roma és Xavi Pons, dissenyador gràfic, que hi va muntar una empresa amb un amic fa 5 anys i mig. “Falla l’organització [governamental], el repartiment d’aigua i d’aliments fora de la capital”, creu. A Pons el terratrèmol va agafar-lo a la feina. “En sortir al carrer, tothom estava parat i hi havia runa i vidres, s’havia esfondrat una part de l’església que hi ha al costat”, diu.

tracking