ordre públic

L'oposició rebutja el pacte d'Estat que vol Martí en seguretat

L’oposició en ple denuncia la pèrdua de recursos humans que ha patit la policia en els últims anys i considera que el Govern va tard

L'oposició rebutja el pacte d'Estat que vol Martí en seguretatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oposició en ple va criticar ahir la proposta del cap de Govern, Toni Martí, d’impulsar la creació d’un pacte d’Estat sobre seguretat i lluita antiterrorista que passi pel reforç del cos de policia. Liberals, PS i SDP van coincidir a destacar que la unitat especialitzada en ter­rorisme ja existeix però s’ha deixat inhàbil per la pèrdua de recursos humans que ha patit el cos els darrers anys. La consellera liberal Judith Pallarés va denunciar que “amb la quantitat de policies que es van prejubilar i la gent que ha marxat el departament especialitzat que hi ha a la policia ha quedat buit de contingut”, i va criticar que “és quan passen coses com les de Barcelona que ens adonem que potser hem fet tard”. La consellera del PS Rosa Gili, de la seva banda, va condemnar que ara es vulgui reforçar la policia quan “DA va batre el rècord de prejubilacions als cossos especials”. “Sobta aquesta proposta perquè la gestió d’aquest cost fins ara no ha estat gaire bona”, va assenyalar, afegint que “s’hauria d’haver fet abans” perquè el risc d’atemptats en ciutats properes com Barcelona fa temps que existeix.

El secretari d’organització d’SDP, Joan Marc Miralles, va remarcar que “la brigada antiterrorista ja existeix, falta dotar-la de mitjans”, i va denunciar que “des de fa sis anys aquest Govern ha anat rebaixant els estàndards de la policia amb un màxim de prejubilacions com mai abans havíem tingut en aquest país, i que ha fet que ara mateix el cos estigui sota mínims”. “Trobem irònic i cínic aprofitar els esdeveniments d’Espanya per fer aquest tipus d’anunci”, va reblar, afegint que “adonar-se al cap de sis anys que la policia necessita reforços em sembla una mica fort”. La consellera independent Sílvia Bonet va declarar que “disminuir el nivell d’efectius no va ser una mesura del tot adequada, segurament no s’hauria d’haver pres perquè ara s’ha de rectificar”.

Retard en l’obertura de places

Pallarés i Gili van lamentar que l’executiu no va cobrir les baixes i es va esperar a convocar noves places de policia fins que no va tenir aprovada la llei del cos. “Reduir els recursos en un moment com l’actual no era el més oportú”, i “van tardar molt a agafar policies per tenir les condicions de la nova llei, unes condicions molt més dures” que va provocar les queixes dels funcionaris, va deplorar Gili, mentre que Pallarés va subratllar que això farà que les noves incorporacions siguin molt joves i mancades d’expertesa, i en aquest sentit aposta per una formació específica en terrorisme. “Les noves contractacions es van endarrerir per la reforma de la Llei de la policia, es van obrir trenta places i tots seran molt novells”, va sentenciar.

Pel que fa a la formació d’un pacte d’Estat, Gili va dir que “no acabem d’entendre” la necessitat de constituir una taula amb totes les forces parlamentàries quan és una qüestió que depèn del Govern. Hi va coincindir Pallarés, que va dir que “no necessiten ningú per fer-ho”, i va expressar que “l’expressió pacte d’Estat per un govern que no sap fer pactes està gastada”. Miralles, de la seva banda, va criticar que “cada any hem vist com les partides s’anaven reduint i no s’ha fet res per guardar experiència”, mentre que Bonet va dir que “no crec que sigui tan necessari, perquè l’executiu ja té prou eines per fer una actuació més encaminada al tema del ter­rorisme”.

Des de DA, el portaveu del grup parlamentari, Marc Ballestà, va admetre que “la llei del cos va trigar a aprovar-se i part de les prejubilacions no es van poder cobrir i no es van poder treure noves places a concurs”. Amb tot, va remarcar que “no hauria tingut sentit perquè la llei del cos reorganitzava tot el seu funcionament”. “Es va parar perquè era necessari”, va defensar. Ballestà va assegurar que aquest tema està “solucionat” i que no només s’han cobert les baixes, sinó tant aquest any com el que ve se n’obriran de noves.

Ballestà va defensar la necessitat del pacte d’Estat per tal que “les polítiques de seguretat comptin amb l’aval de totes les forces i tinguin perdurabilitat en el temps”, i en aquest sentit va afirmar que “és bo que totes les forces puguem arribar a consensos per mirar de quina manera podem ajudar els cossos”.

SUPORT A REFORÇAR LA SEGURETAT A LES AVINGUDES DEL PAÍS

Tots els partits van donar suport a la proposta de Martí de reforçar les mesures de seguretat a les avingudes més transitades del país. Pallarés va dir que a llocs com Vivand “s’hi hauria de fer un pensament”, no en forma de més presència policial, sinó de mitjans de protecció als vianants, com ara la instal·lació de jardineres per bloquejar l’accés dels vehicles. Gili va apuntar que “per prevenció no em sembla mala idea”, i va posar com a exemple els blocs de formigó que algunes ciutats posen a les avingudes. Miralles va afirmar que donen suport a “qualsevol mesura de protecció de la població” que els tècnics decideixin necessària, i Bonet va veure amb bons ulls habilitar elements decoratius a l’entrada de les vies amb més aglomeracions. Ballestà va dir que es tracta de “garantir al màxim la seguretat” sense que “afecti el moviment de les persones i no perdem la sensació de tranquil·litat i llibertat”.

tracking