finances

Fitch destaca la millora de les finances i la reducció del deute

L’avaluador confirma el ràting BBB amb perspectiva positiva per a Andorra

Fitch destaca la millora de les finances i la reducció del deute

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Fitch Rating considera que la situació de les finances i deute públic ha millorat de manera destacable, per la qual cosa manté la qualificació d’Andorra en BBB amb perspectiva positiva en la cinquena avaluació del deute sobirà del país que ahir va donar a conèixer el Govern. El fet que l’any passat els comptes de l’Estat es tanquessin amb superàvit, la millora en els resultats dels comuns i el fons de reserva de la CASS, han estat les tres variables que l’Agència ha tingut en compte per valorar positivament l’evolució de les finances públiques. També ha influït en la decisió els passos que s’estan fent perquè la regulació interna s’adapti als estàndards europeus i internacionals.

Fitch destaca que l’economia del país presenta símptomes d’una recuperació sostinguda, igual que el sistema financer, el que significa que s’ha superat la crisi provocada per la intervenció a BPA, tot i que considera que el fet de no disposar d’un prestador d’última instància i les evidents mancances en les dades econòmiques que es tenen a l’abast són un problema a solucionar pel risc que comporta. Com també és un risc important el pes del sector financer en el global de l’eco- nomia.

Reconeixement internacional

El Govern, a través d’un comunicat, ha valorat com un reconeixement del treball que està duent a terme que es qualifiqui la perspectiva com a positiva. Perquè “entén que situa Andorra en una bona posició per assolir un millor ràting en futures avaluacions” des del moment en què les projeccions de l’Agència Fitch no preveuen cap circumstància negativa que pugui provocar que el ràting baixi. Tot i que per poder-lo millorar l’avaluador assenyala un seguit de factors que hi tindran incidències i que cal corregir. La millora en les perspectives de creixement a mitjà termini continuarà disminuint el deute públic en relació al PIB, així com tenir unes dades econòmiques completes i actualitzades seran clau per a poder incrementar la nota. Les perspectives de Fitch per enguany són que el PIB creixi un 1,5%, mentre que per a l’any vinent l’increment previst seria del 2%. L’Agència treballa amb un PIB de 2.500 milions d’euros.

tracking