camps de neu

El Govern avala les obres de la plataforma de Soldeu

El Govern desestima les al·legacions de Viladomat i avala l’impacte mediambiental de l’obra a la pista de l’Avet

El Govern avala les obres de la plataforma de Soldeu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern dona llum verd a la construcció de la plataforma esquiable al peu de la pista de l’Avet i d’un aparcament soterrat a Soldeu. El departament de Medi Ambient va analitzar ahir les al·legacions presentades per la família Viladomat al projecte després que divendres passat finalitzés el període d’exposició pública de la primera fase de l’obra. El resultat de l’informe d’impacte mediambiental, segons va confirmar ahir l’executiu, és favorable al projecte, ja que es conclou que “les al·legacions no han presentat cap element de judici per considerar que els treballs del projecte no siguin compatibles a nivell ambiental”.

D’aquesta manera, el ministeri de Medi Ambient dona el vistiplau a la plataforma i autoritza el comú de Canillo a iniciar les obres quan ho consideri pertinent. La corporació ha d’analitzar ara els estudis mediambientals per avaluar que no continguin cap contradicció amb el pla d’urbanisme i aprovar així finalment el permís d’obra, fet que es preveu que es dugui a terme en el marc de la junta de govern de demà, segons van explicar fonts comunals, per tal que els treballs es posin en marxa aquesta mateixa setmana. La corporació va trametre al Govern les al·legacions un cop finalitzat el termini per poder-les presentar, divendres passat a les tres de la tarda. L’informe definitiu d’impacte ambiental que recull la valoració del projecte i de les al·legacions va ser lliurat ahir pel departament de Medi Ambient.

Al·legacions no analitzades

Des de l’executiu van destacar que s’ha rebut només un sol plec d’al·legacions, les que corresponen a la família Viladomat, i que ha analitzat “degudament” les que competeixen al ministeri de Medi Ambient perquè són les que concerneixen a la finalitat de l’exposició pública de l’obra. Pel que fa a la resta d’al·legacions, fonts del Govern van explicar que el ministeri d’Ordenament Territorial ha resolt que “no fan referència a l’impacte ambiental” i per tant se’ls aplica la resolució del recurs de reposició que l’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, va interposar contra la declaració d’interès nacional de la infraestructura. En aquest sentit, Ordenament Territorial va notificar ahir al comú de Canillo el resultat favorable de l’informe després que Medi Ambient li enviés el text. El ministeri liderat per Jordi Torres va trametre a la corporació canillenca l’estudi d’impacte ambiental i també el de riscos geològics, segons va detallar el Govern.

L’executiu va desestimar la demanda de Viladomat després que la comissió tècnica d’urbanisme avalés l’interès nacional de la plataforma que ha de permetre millorar les instal·lacions de Soldeu de cara a les proves de la Copa del Món d’esquí que acollirà l’estació el 2019. A més, el comú canillenc va fer pública una carta on la Federació Internacional d’Esquí vinculava la construcció de la plataforma a la celebració de les proves mundials d’esquí. En aquest context, l’únic obstacle que li queda a la plataforma és la demanda que Viladomat va presentar a la Batllia en considerar que la catalogació no s’ajusta a la llei. La batlle no ha decidit de moment l’aplicació de cap mesura cautelar que impliqui la paralització de les obres i no s’espera que ho faci fins després de les vacances, al setembre.

EL PS DEMANA ELS ESTUDIS D'IMPACTE AMBIENTAL

El PS ha demanat al Govern que faciliti els estudis d’impacte mediambiental de la plataforma de Soldeu i tots els informes que s’hagin fet durant els darrers deu anys que afectin les pistes de l’Avet i l’Àliga, així com la llicència urbanística i el projecte constructiu de la infraestructura. El conseller general Pere López troba “especialment preocupant” que “es cobreixi el riu durant més de 140 metres, la llargada d’un camp i mig de futbol”, i destaca que es tracta d’“una iniciativa de caràcter privat sobre terrenys privats”. En aquest sentit, atès que el projecte està impulsat per la societat Ensisa, el parlamentari posa en dubte que l’obra compleixi el reglament de la construcció, que no permet projectes privats al voltant de la llera dels rius.

El conseller socialdemòcrata va expressar ahir a través d’un comunicat els “dubtes” que li genera l’obra i va demanar “quins informes avalen la construcció des del punt de vista mediambiental i també legal”. López va pregar a l’executiu que li trameti la informació encara que el període per fer peticions no comenci fins al setembre, adduint que són documents ja preparats i que “serà d’interès públic veure com justifiquen un projecte amb un impacte visual molt rellevant”.

tracking