afers exteriors

Incertesa sobre les rondes itinerants a un mes de tancar el consolat francès

París avaluarà les necessitats dels residents gals al país abans de concretar-ne la freqüència

Incertesa sobre les rondes itinerants a un mes de tancar el consolat francèsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur després del tancament del consolat francès al Principat continua en certa mesura incert. La secció deixarà de ser operativa a partir de l’1 de setembre, i si bé es va anunciar la posada en marxa de rondes consulars perquè els residents francesos puguin continuar fent els seus tràmits en dies concrets, encara no s’ha detallat com es farà ni la freqüència amb la qual hi haurà aquest servei.

Segons Gabrielle Siry, que va ser candidata del Partit Socialista (PS) a les eleccions legislatives a la cinquena circumscripció dels francesos a l’estranger, que inclou Andorra, i que va rebre el compromís de París per dur a terme les rondes, “la qüestió ara és saber els mitjans que es tenen i els recursos que hi haurà”. L’ambaixadora francesa al Principat, Jocelyne Caballero, durant la celebració dels actes de la festa nacional francesa el 14 de juliol, va dir que “les rondes consulars seran possibles si són necessàries”, i va afegir que respondrien “en funció de les necessitats de la comunitat, de manera pragmàtica”. Les rondes consulars dependrien del consolat de Madrid, que hauria d’enviar un dia concret un dels seus membres per fer els tràmits administratius dels residents gals. “L’agent que es desplaci haurà de saber amb qui es trobarà i per què”, diu Siry.

El conseller consular de Lisboa i conseller de l’Associació de Francesos a l’Estranger, Mehdi Benlahcen, explica que “les rondes consulars es posaran en marxa, però la freqüència dependrà de la càrrega de feina que hi hagi”. Benlahcen també destaca que l’Estat francès ha posat en marxa una segona maleta itinerant que inclou el material necessari per gestionar els tràmits, més sofisticada, i que això permetrà fer les peticions necessàries. Amb tot, Benlahcen lamenta que es descartés la possibilitat de nomenar un cònsol honorari, com sí que s’ha fet a la ciutat portuguesa de Porto. El conseller consolar va fer aquesta petició a l’assemblea dels francesos a l’estranger el passat mes de març, però va rebre una resposta negativa. Els cònsols honoraris són agents que poden dedicar-se parcialment a la gestió de documents administratius. Ara bé, segons la legislació francesa no es pot designar un cònsol honorari, que no tindria competències per tractar les demandes dels passaports o dels actes d’estat civil, en una ciutat on ja hi hagi l’ambaixador. A més, per la reduïda extensió d’Andorra, el govern francès no veu viable el nomenament d’aquest representant.

Benlahcen explica que a Porto sí que es va poder nomenar una figura de cònsol honorari després del tancament del consolat, i que aquesta persona pot gestionar la petició per fer o renovar el carnet d’identitat. Benlahcen també destaca que des del mes d’abril també s’ha facilitat l’opció de recollida del passaport als residents gals d’Espanya, Suïssa i el Japó. Està previst, però, que la mesura s’estengui, entre altres, als països de la Unió Europea, i que per tant, Andorra no hi estaria inclosa. Aquest sistema permet que només sigui necessari anar-hi presencialment per sol·licitar el passaport i rebre’l a casa per cor­reu postal. Fins ara, els residents francesos també s’havien de desplaçar per recollir el document unes setmanes més tard.

En canvi, el conseller consular d’Andorra, Philippe Noël, es mostra més aviat pessimista a l’hora de posar en marxa les rondes consulars per la falta de recursos. Tem que a partir del mes de setembre els residents francesos d’Andorra hagin de viatjar a Barcelona o a Madrid o bé a alguna localitat francesa, com Acs-dels-Tèrmes, per fer la petició de diferents documents administratius.

tracking