esquí
Encamp no va conèixer fins dimarts l'oferta de Saetde per Arcalís
El cònsol major, Jordi Torres, admet que van sentir-se “molestos” perquè entenen que “com a socis” n’haurien d’haver estat informats abans
El comú d’Encamp no va saber fins dimarts passat que Saetde –societat de la qual té el 33% de les accions– havia fet una oferta preliminar per la compra de la majoria de les accions d’Ordino-Arcalís. Així ho va assegurar ahir al Diari el cònsol major, Jordi Torres. Segons Torres, van sentir-se “molestos” perquè entenen que “com a socis” haurien d’haver estat informats de les negociacions amb Secnoa (societat explotadora del camp de neu d’Ordino-Arcalís), ja que els primers contactes haurien estat al febrer.
Torres diu que l’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, els va explicar, però, que “entre totes les parts s’havia signat un principi de confidencialitat fins que la cosa no estigués avançada”. Així, el cònsol encampadà detalla que Viladomat els va dir que “la cosa està verda” i que “tot just és una primera proposta”, susceptible a canvis. “No s’havia comentat al consell d’administració ni a la resta d’accionistes”, va afirmar Torres, que hi va afegir que “fins que no tinguem la proposta i l’analitzem i valorem no podrem dir si hi estem d’acord”.
El cònsol va fer un incís que no entendrien que “s’invertissin tres o quatre milions a Ordino-Arcarlís i un a l’estació de Pas-Grau”, i que així li ho van transmetre a Viladomat. Per Torres, “la prioritat” ha de ser “invertir a Encamp” i complir l’acord d’intencions.
El conseller de la minoria del Partit Socialdemòcrata (PS) Joan Sans va mostrar-se ahir sorprès que la majoria, com a membre del consell d’administració de Saetde, no en sabés res abans. “Estem pendents de conèixer millor la proposta, però així d’entrada creiem que estatutàriament el comú hi té molt a dir”, va indicar.
Així, Eva Choy, de la minoria liberal d’Ordino, va dir que encara havien de parlar amb la majoria per fer la valoració de l’oferta de Saetde. D’entrada, els liberals d’Ordino la veurien en positiu.
David Baró, cònsol major de la Massana i president d’EMAP, la gestora de Pal-Arinsal, va opinar que l’acord no ha d’afectar la relació amb els seus socis d’Ordino ni la marca Vallnord, tot i que l’oferta podria comportar un forfet conjunt d’Arcalís amb Pas-Grau. “D’entrada és positiu que un privat vulgui invertir en els projectes d’un soci”, va comentar.
Martí diu que és “bona notícia”
El cap de Govern, Toni Martí, va assenyalar que troba “molt legítim” l’interès de la família Viladomat per invertir a l’estació d’Arcalís. “És una bona notícia per a Ordino”, va dir Martí, que hi va afegir que “hi ha gent que ha fet molt per l’esquí a Andorra i una és la família Viladomat. I la història ens demostra que cada vegada que [la família Viladomat] ha apostat per alguna cosa aquesta ha reeixit”. El cap de Govern va voler tenir “un pensament” per Grandvalira. “Continuo pensant, i ho dic amb respecte, que [el trencament de Nevasa] és una equivocació”, va dir, per assenyalar que “es poden fer les dues coses: conservar Granvalira i legítimament tenir la possibilitat d’explorar altres projectes al tomb de la neu que és un dels pilars bàsics de l’economia andorrana”. El conseller general d’SDP, Víctor Naudí, va fer una valoració “positiva” perquè el fet que “Saetde s’interessi per Arcalís vol dir que l’estació té futur i per al país és un missatge important de cara que algú creu en el futur de la neu a Andorra”. Naudí es va emplaçar a saber quines són les condicions. “Soc favorable que la majoria sempre sigui comunal, defenso la titularitat pública de les estacions”, va dir. D’altra banda, el conseller general de DA encampadà Carles Enseñat va recordar que caldria fer un concurs públic per decidir quina empresa acaba entrant com a sòcia de Secnoa, ja que la societat és comunal.