cossos especials

Els duaners amenacen de convocar una vaga de zel

S’engega una consulta entre els agents per decidir les accions a emprendre per reivindicar el dret
a beneficiar-se del 20% de les sancions imposades

Els duaners amenacen de convocar una vaga de zelFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una setantena de duaners hauran de decidir quin camí seguir amb la reivindicació del fons social i de pensions en benefici del col·lectiu que, per llei, s’hauria de crear amb el 20% del recaptat per sancions. Són els agents que van donar suport a la demanda que pretenia que la justícia condemnés l’executiu pel perjudici ocasionat per no haver impulsat encara una caixa que el Codi de duana fixa que s’havia de regular reglamentàriament en els sis mesos posteriors a l’aprovació de la llei. Recentment la sala administrativa del Tribunal Superior, tal com havia fet la Batllia, va desestimar la demanda del col·lectiu i dijous al vespre es va celebrar una reunió per decidir el camí a emprendre. I la decisió va ser organitzar una consulta perquè es posicionin tots els afectats. Una mesura de força tipus vaga de zel està entre les possibilitats plantejades que podran votar els funcionaris de duana.

“L’enfadament hi és”, asseguraven fonts del col·lectiu, tot i que afegien que es fa difícil augurar si finalment hi haurà un suport majoritari a la vaga. No seria la primera. Els duaners van ser dels col·lectius més bel·ligerants, amb el nou model de pensions de la funció pública, i van convocar un parell d’aturades el 2014. La darrera sentència judicial ha revifat el malestar pel fet que no s’hagi desplegat una disposició que està prevista al Codi de duana del 2004 i que estableix literalment que “el 20% de l’import de les sancions per infraccions a les disposicions legals en matèria tributària duanera forma part dels drets econòmics de les finances públiques com a incentiu i complement de finançament de la jubilació i de millores socials dels funcionaris de duana, establint-se per reglament la seva regulació i condicions d’aplicació”. És precisament aquesta regulació la que no s’ha tirat mai endavant.

Altres possibilitats

La consulta plantejada al col·lectiu inclou altres possibilitats que no tenen perquè ser excloents les unes de les altres, van assenyalar. Així, hi ha des de continuar amb el procés judicial –el proper pas hauria de ser un recurs d’empara al Tribunal Constitucional– fins a deixar l’opció legal de banda o encetar una ronda de converses amb els grups polítics (el Govern també seria una opció, ja que no s’ha tornat a tractar la demanda, almenys recentment) com a via per “desencallar la qüestió”. Entre els dirigents del sindicat del cos especial (no tot el col·lectiu està afiliat, però) el posicionament actual seria més favorable a aparcar per ara les accions de força i optar per buscar suports polítics. En tot cas, el camí a seguir el marcaran els resultats de la consulta. La previsió és que es tinguin en un termini d’una setmana o deu dies. El 2014 es va plantejar inicialment una vaga de zel, però finalment es van convocar aturades de protesta. Precisament la demanda sobre el fons va tenir l’origen en el conflicte pel nou model de pensions públiques.

La sentència de la sala administrativa del Superior negava als duaners la reclamació de quantitat per responsabilitat administrativa que pretenien, basada en els perjudicis ocasionats per la no-creació del fons. Argumentava que no es podia establir un dany per als funcionaris de duana quan no hi havia un reglament i, per tant, unes condicions de qui es podia beneficiar i en quins termes. Amb tot, els magistrats hi afegien que sí que hauria estat “legítim” que els empleats públics reclamessin la condemna del Govern a realitzar el desenvolupament reglamentari d’aquesta espècie de mútua, ja que clarament no s’han complert els terminis. Segons van explicar fonts del col·lectiu, s’han fet els tràmits per tenir la possibilitat de continuar la via judicial malgrat que encara no s’hagi decidit en ferm si s’acudirà al Constitucional.

EL RETIR ANTICIPAT, UN ALTRE FRONT

Aquesta setmana el col·lectiu rebia un altre revés judicial: el Constitucional no els admetia a tràmit un recurs d’empara plantejat perquè s’hagi denegat a una cinquantena de funcionaris del cos el dret a la jubilació anticipada amb les condicions anteriors a l’aprovació de la llei actual. Tots la van sol·licitar abans que entrés en vigor, el juny del 2015, però una majoria estaven lluny dels 55 anys mínims per jubilar-se anticipadament. S’han iniciat consultes legals per demanar si hi hauria possibilitats que la demanda prosperi si es decideix acudir fins a Estrasburg.

1 Decisió

Consulta entre els funcionaris afectats

El col·lectiu es va trobar dijous al vespre per decidir què fer després de rebre una sentència desfavorable del Superior. La decisió va ser realitzar una consulta entre la setantena de funcionaris del cos de duana que al seu dia van donar suport a la demanda judicial.

2 Opcions

Plet, grups polítics

o convocar una vaga

Les opcions van des de seguir amb el plet judicial portant l’afer al Constitucional, aturar-lo, iniciar converses amb els grups polítics per mirar de trobar suports i “desencallar” la qüestió o emprendre mesures de força com ara convocar una vaga de zel.

3 L’ambient

“Enfadament” per l’incompliment

La sentència judicial ha fet reaparèixer el fort malestar pel fet que un fons previst a la llei del 2004 no s’hagi regulat. Hi ha “enfadament”, segons van explicar des del col·lectiu, i d’aquí que també es plantegin mesures de força per reclamar el que consideren un dret.

tracking