Joan Pau Miquel queda en llibertat provisional

El Tribunal de Corts va deixar ahir sense efecte l’arrest domiciliari perquè el judici no se celebrarà fins al gener de l’any vinent i per bon comportament

Joan Pau Miquel queda en llibertat provisional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Pau Miquel està en llibertat provisional des d’ahir al matí després de passar 672 dies a la presó de la Comella i 157 més en arrest domiciliari. El Tribunal de Corts va dictar un aute que va permetre que a dos quarts d’onze del matí li fos retirat el control monitorat que duia de forma permanent des del 16 de gener passat, quan va sortir del centre penitenciari per quedar reclòs a casa seva. El Tribunal considera que els motius pels quals se’l mantenia privat de la llibertat (alarma social, dificultar la instrucció i risc de fugida) un cop tancat el sumari queden sense efecte. Circumstàncies a les quals cal afegir el retard en la celebració del judici, ja que quan Miquel va passar de la Comella a casa seva es preveia que la vista se celebrés el maig passat. Després de l’aute del 20 de juny del Tribunal de Corts, no és fins a mitjans de gener de l’any vinent que està previst que comenci. “(...) és previsible que l’inici del judici oral s’ajorni uns quants mesos, per la qual cosa, en atenció al temps que el processat Joan Pau Miquel Prats porta privat de llibertat i no havent-se produït cap incidència en el compliment de l’arrest domiciliari per part del processat en tot el temps d’aplicació de tota mesura cautelar, el Tribunal considera procedent modificar la seva situació personal”, tal com consta a l’aute que es va fer públic ahir.

Etiquetes:

L’ex-director general de BPA no podrà abandonar el país sota cap concepte, i a tal efecte el Tribunal ha determinat mantenir la mesura de la retirada del passaport. De la mateixa manera se’l commina a comparèixer davant de la justícia sempre que sigui requerit.

Fins a set vegades

La situació de presó provisional a la Comella de Joan Pau Miquel es va mantenir fins a principis d’any tot i que va sol·licitar l’aixecament de la reclusió fins a set vegades: cinc el 2015 i dos el 2016. En cada un dels recursos que la seva defensa va presentar a la batlle instructora del cas, Canòlic Mingorance, aquesta va respondre denegant la llibertat provisional; unes decisions que el Tribunal de Corts va confirmar en els successius recursos d’apel·lació. Els magistrats de les diferents instàncies van concloure en totes les demandes que els motius que van comportar el 16 de març del 2015 el seu processament i l’ingrés en presó provisional sense fiança encara estaven fonamentats.

El Tribunal Constitucional comença a canviar la situació de Joan Pau Miquel el 16 de gener passat quan estima de forma parcial el recurs d’empara urgent i preferent que havia presentat el 7 de novembre de l’any passat. Va decretar que es traslladi a casa seva sota control monitorat en considerar que no hi ha risc de fuga i que no se l’estava tractant com a altres processats en el mateix cas, que amb demandes de penes similars (8 anys) no estan en règim de presó provisional. El següent pas es va donar ahir quan va quedar en llibertat.

Els 25 processats es mantenen

El cas BPA es jutjarà a principis de l’any 2018 tal com va determinar el Tribunal de Corts en l’aute que desestimava el sobreseïment de la causa que demanaven la majoria dels processats. Els terminis s’han establert després que el Tribunal acordés fer 72 noves diligències d’entre els centenars que s’havien demanat i que s’haurien d’acabar al setembre. Al costat de Joan Pau Miquel s’hi asseuran 24 processats més, que és exactament el que havia determinat la batlle Mingorance, que va rebre els elogis del Tribunal per la feina que ha dut a terme en la instrucció de la causa. Els germans Cierco i altres set empleats n’han quedat fora.

CRONOLOGIA

1. 10 març del 2015

BPA s’intervé arran d’una nota dels EUA

L’INAF intervé Banca Privada d’Andorra (BPA) després que les autoritats dels EUA consideren que l’entitat és una “preocupació d’ordre” en el blanqueig de diners procedents del crim organitzat.

2. 16 de març del 2015

Ingressa al centre penitenciari

El batlle que instrueix el cas dicta un aute de processament que envia l’ex-conseller delegat de BPA a la presó de la Comella en règim de presó provisional sense fiança tres dies després que fos detingut.

3. 16 de gener del 2017

De la comella passa a l’arrest domiciliari

El Tribunal Constitucional considera que el risc de fuga de Miquel no és motiu suficient per mantenir-lo a la presó i el posa en arrest domiciliari sota control monitorat que ha de portar de forma permanent.

4. 23 de juny del 2017

El Tribunal decreta la llibertat provisional

Joan Pau Miquel recupera la llibertat (provisional) a primera hora del matí després d’un aute del Tribunal de Corts que determina que no pot sortir del país, per la qual cosa manté la retirada del passaport.

LA XIFRA

829 dies. Joan Pau Miquel ha estat privat de llibertat 829 dies, dels quals 672 ha estat ingressat a la presó de la Comella i 157 reclòs al seu domicili sota control monitorat (el que es coneix com a braçalet). Des d’ahir està en llibertat provisional.

Joan Pau Miquel queda en llibertat provisional

tracking