Rebutjat el sobreseïment del 'cas BPA' i judici per al gener

El Govern ha optat per no oposar-se a la decisió del fiscal de deixar fora els germans Cierco i altres set antics empleats de l’entitat

Rebutjat el sobreseïment del 'cas BPA' i judici per al generFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha desestimat el sobreseïment del cas BPA com demanaven la majoria dels processats i va comunicar als advocats de les diverses parts que el judici està previst que s’iniciï a mitjan gener del 2018. Es mantenen els 25 processats que havia demanat la fiscalia i queden fora nou encausats més per als quals la fiscalia havia demanat el sobreseïment. Entre els que han quedat a fora es troben els germans Higini i Ramon Cierco. Govern, segons explica l’aute, podia haver demanat que se seguís la causa contra els Cierco, però ha optat per no fer-ho i queden definitivament fora d’aquest primer judici. El tribunal remarca que “no havent formulat l’acusació particular constituïda pel M. I. Govern d’Andorra petició que se segueixi la causa respecte d’aquests encausats [...] procedeix acordar el sobreseïment provisional de la present causa respecte dels encausats Higini Cierco Noguer, Ramon Cierco Noguer [...]”.

Etiquetes:

L’aute recull que s’hauran de fer fins a setanta-dues noves diligències d’entre els centenars que havien demanat. S’han instat diligències per l’entrega de documentació a BPA, l’INAF, la UIF­and, l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), la policia, el Govern i la consultora KPMG. Especialment nombrosa és la informació que s’ha demanat a BPA, ja que hi ha fins a 39 diligències.

Calendari 2017-2018

Corts, en el moment de donar l’aute a les parts, va elogiar la profunda i completa tasca realitzada per Canòlic Mingorance en la instrucció del cas amb uns mitjans limitats. El calendari que es preveu passa perquè Corts confia haver tancat les més de setanta diligències al setembre, pels volts de Meritxell. A l’octubre hauria d’arribar la qualificació definitiva de la fiscalia amb la petició de penes i multes per als processats. Després hi haurà quinze dies de marge per a les parts i finalment les defenses disposaran d’un mes per a fer al·legacions.

Les sessions del judici, segons fonts properes al cas, estaran fixades dimarts, dimecres i dijous. Es desconeix quina serà la durada final, però s’espera, segons aquestes fonts, que podria arribar als dos mesos.

Hi ha dos elements importants que s’adjunten a la causa. D’una banda, el cas Emperador que se segueix a Espanya contra el presumpte mafiós xinès Gao Ping, que suposadament era el beneficiari dels més de 60 milions d’euros que Rafael Pallardó, el seu presumpte testaferro, va enviar a la Xina a través de BPA (en alguns casos a través de compensacions amb entrega de diners en me­tàl·lic a Espanya). Una part de les defenses considera que el cas Emperador mostra que els diners de Gao Ping provenien de frau fiscal i no dels delictes de què se l’acusava inicialment.

El segon punt important és que s’incorpora a la causa la informació del cas Landstreet, la presumpta caixa B de BPA, on, segons la Batllia, es pagaven primes de sota mà per compensar actuacions hipotèticament irregulars.

EL DIRECTOR DE L'INAF DIU QUE LA BANCA ÉS TRANSPARENT

Ramon López, director de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), va afirmar ahir davant de la comissió BPA que les entitats bancàries actuals no posen cap problema per entregar qualsevol tipus de dada o informació que se’ls demani i que estan compromeses amb la transparència. López va respondre a les preguntes de diversos consellers generals i va incidir que la facilitat perquè es comprovi tot el que es vulgui de la banca andorrana no només s’ofereix a l’INAF, sinó a organismes exteriors. Els consellers van demanar si hi havia algun banc que estigui sent vigilat en l’àmbit intern o extern i López va assegurar que no. El director de l’INAF va comentar que es requereix un augment important de les capacitats de l’organisme i que s’hauria d’arribar a doblar el personal. Aquest increment, però, hauria d’arribar amb el fitxatge de gent amb unes característiques tècniques molt definides. López va destacar que la voluntat de l’INAF és ser cada dia més exigent amb els controls.

PROCESSATS

Els processats són Joan Pau Miquel, Luis Pablo Laplana, Xavier Mayol González, Mauricio Escribano, Sergi Fernández Genés, Santiago de Rosselló Piera, Isabel Camino Sarmiento, Francesc Xavier Domingo Roige, Amaya de Santiago, Amelie Andrée Pérez, Anna Maria Bermejo, Antoni Calvente, Enrique Rafael Gracia, Ignacio Cardiel, Jaume Sansa, Joana Reolid, José González, Josep Elfa, Josep Lluís Rivero, Luis César Jayme, Esteve García, Francisco Miguel Martínez, Francisco Javier Filoso, Josep Antoni Rivero i Juan Cejudo.

Queden fora de la causa Higini i Ramon Cierco Noguer, Francisco Javier Campos, Cristina Lozano, Divina Domingo, Antoni Solé, Jorge Guimó, Gloria Mascort i Dolors Barchino.

tracking