Taula rodona

Solbes recorda a Andorra que Europa avança cap a "l'harmonització fiscal"

L'exministre d'Economia i Hisenda d'Espanya ha parlat avui en el marc de la Trobada Empresarial al Prinieu

Solbes recorda a Andorra que Europa avança cap a "l'harmonització fiscal"ANA / M. F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Solbes, exministre d'Economia i Hisenda d'Espanya durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero i excomissari europeu, ha parlat avui al matí sobre l'encaix que ha de tenir Andorra dins la Unió Europea. Solbes creu necessari que el Principat s'incorpori el mercat interior europeu, però a la vegada, i preguntat sobre si es poden mantenir els tipus impositius baixos i les especificitats en temes com el tabac, ha recordat que Europa camina cap a "l'harmonització fiscal" i als "règims similars". Pel que fa als "règims divergents", "poden ser temporals", però "no són permanents i en qualsevol cas, van apropant-se al règim general".

El polític ha assegurat que Europa avaluarà totes les particularitats que Andorra defensi, però que "algunes es consideraran i algunes no". Durant les negociacions, "es buscarà la relació que sigui raonable", ha considerat, però si es pacten contrapartides avantatjoses per a Andorra, "també la UE pot plantejar-li certs esforços".

Pel que fa a la possible afectació que pugui tenir el Brexit en les negociacions Andorra-Europa, Solbes ha recordat que, malgrat que la marxa del Regne Unit de la UE "significarà un canvi que pesarà molt els propers mesos", tal i com s'han dissenyat aquestes negociacions, no té per què afectar la resta de punts que hi ha sobre la taula.

Per tot plegat, el polític espanyol ha refermat el convenciment que Andorra ha d'entrar dins el mercat europeu. Per als qui es preguntin per què es vol entrar a Europa si està malament, Solbes els respondria que tenen raó, "però fora encara plou més".

Solbes, que ha fet aquestes manifestacions en el marc de la Trobada Empresarial al Pirineu patrocinada per Crèdit Andorrà, ha participat a la taula rodona 'Europa versus Estats Units: encara som socis?', juntament amb l'assessor econòmic i polític de governs (com del propi Barack Obama), Juan Verde. L'assessor ha fet una exposició molt crítica sobre l'actual president dels Estats Units, Donald Trump. Mesos després que arribés al càrrec "lluny d'estar tranquil, estic preocupat", per la visió "nacionalista i proteccionista" que li està donant al país.

Però veient la part positiva de tot plegat, i partint que ara mateix l'índex d'aprovació als EUA de Trump és del 32%, "la gent està enfadada" i això ha fet "que tornin a creure en la política" i que a través d'ella es poden canviar coses. S'estan veient manifestacions als Estats Units que no es veien des dels anys 60, ha afegit.

L'assessor polític confia que els Estats Units, Europa i la resta de potències avancin de manera conjunta perquè "hi ha molt a guanyar", i molt a perdre si es decideix caminar per separat.

Solbes ha afegit a aquesta exposició que li preocupa la pèrdua de lideratge dels Estats Units, perquè "ningú els pot substituir". El que ha de fer Europa, almenys, és jugar el lideratge en temes que sí que pugui ocupar, "però no per substituir els EUA sinó per convèncer-lo que segueixi sent el líder".

tracking