'Cas BPA'

Els Cierco exigeixen als EUA documents vinculats a Cosan, Alberca i Fiñana

A la llista de noms hi ha Moragas, Fernández Díaz, De Alfonso, Torres Dulce o Martín Blas

Els Cierco exigeixen als EUA documents vinculats a Cosan, Alberca i FiñanaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els antics propietaris de Banca Privada han presentat la demanda a la Cort Federal de Washington perquè el Tresor dels Estats Units (FinCEN) no els ha entregat els 348 documents que l’organisme nord-americà hauria reconegut tenir. Els Cierco havien demanat a la FinCEN “tots els documents relacionats amb les comunicacions mantingudes entre la pròpia FinCEN, el govern andor­rà, l’executiu espanyol i quinze polítics, policies i fiscals”, segons la informació de la premsa espa­nyola. Mesos després de la petició el Tresor només havia contestat que tenia els 348 documents, però no els ha alliberat al·legant que són confidencials.

La demanda a la Cort de Washington pretén aconseguir una ordre judicial per revelar la informació i fer còpies dels documents per als Cierco. S’especifica que si hi ha documentació confidencial s’ha de delimitar, però que no pot ser l’argument per negar-se a revelar cap document. La llista de persones que els Cierco van enviar als Estats Units de qui sospiten que podien haver tingut algun tipus d’interlocució amb la FinCEN pel cas BPA inclou noms andorrans i espanyols sobre qui es dubta que podrien haver participat en la suposada trama per acabar amb BPA. En l’àmbit nacional se cita el fiscal general Alfons Alberca, el director de la unitat d’intel·ligència (UIFand) Carles Fiñana i l’exdirectora de l’INAF, Maria Cosan. Amb referència a Espanya hi ha molts més noms dins de la teoria dels Cierco d’haver estat objecte d’una conspiració política relacionada amb el conflicte al voltant del procés independentista català. A la llista de persones que sospiten que la FinCEN tindria informació relacionada amb els casos Pujol i BPA s’ha inclòs Jorge Moragas, cap del gabinet de Mariano Rajoy; Jorge Fernández Díaz, exministre de l’Interior; Daniel de Alfonso, exdirector de l’oficina antifrau de Catalunya; Marcelino Martín Blas, excap d’afers interns de la policia espanyola; Eugenio Pino, ex-director adjunt d’operacions de la policia, José Villarejo, excomissari, o Eduardo Torres Dulce, ex-fiscal general de l’Estat.

La petició d’informació dels Cierco fa referència a qualsevol tipus de documentació com cor­reus electrònics, cartes, informes o qualsevol conversa telefònica que hagi estat transcrita. La sol·licitud per a la revelació dels documents es basa en la llei de transparència dels Estats Units (Freedom of Information Act).

Segons la demanda, “donada la importància d’aquests documents que són rellevants respecte a la molt qüestionada mesura de la FinCEN [contra BPA] que va causar estralls a Espanya i Andor­ra, el retard de la FinCEN [a entregar els documents] significa una interpretació preocupant i inadequada legalment de la llei de transparència”.

tracking