nOVES TECNOLOGIES
Nadal afirma que The Cloud s'inaugurarà durant el 2020
Jordi Nadal explica que han necessitat uns mesos de reflexió per acabar de perfilar el projecte
El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va afirmar que l’edifici The Cloud, on s’ubicarà la nova seu de la parapública, començarà les obres el 2018 o 2019 i estarà operatiu per la inauguració, durant el primer semestre del 2020. Després d’haver superat un període de reflexió que els ha portat a retardar l’inici de les obres, “és perfectament factible que l’edifici estigui llest en aquestes dates. Hem hagut de deixar passar un temps perquè una obra d’aquesta envergadura necessita que tots els detalls estiguin definits, i els tècnics ens comentaven que el marge de flexibilitat era limitat”, va dir Nadal des del 68è Congrés mundial de la Fiabci, on va fer una ponència per explicar com serà l’edifici The Cloud, amb l’arquitecte Gerard Arias. A manera d’exemple, el director general d’Andorra Telecom explicava que “no teníem clar si volíem un restaurant al mirador o no, i els tècnics els recomanaven decidir-ho abans de fer res. Hem volgut parar uns mesos, pensar clarament què volíem i com volíem fer-ho i no arriscar-nos a començar a construir per després haver de parar per canviar coses”. Nadal també va confirmar que l’edifici ha de ser un símbol i una marca de la companyia, però que igualment ho pot ser perfectament del país, “serà un dels projectes arquitectònics més emblemàtics que es faran a Andorra i no volem que sigui només un projecte d’Andorra Telecom, sinó que pretenem transformar l’entorn on es troba”, va afirmar.
L’edifici tècnic és intocable
Per començar a construir l’edifici The Cloud es va haver de derruir l’antiga caserna de bombers i encara queda per fer el mateix amb l’antic edifici de la companyia, una acció que segons Jordi Nadal ja està en procés. El que no pot tocar-se de cap manera és l’edifici tècnic, ja que per sota surten totes les línies de fibra, i per tant, caldrà construir-hi per sobre. En aquest sentit, el director de la parapública va afirmar que “és un condicionant molt fort però no un problema, perquè era un requisit indispensable que ja va quedar clar en el concurs d’idees. Sí que caldrà, però, anar amb molta cura perquè hi ha molts sensors i maquinària elèctrica també molt sensible que no tolerarà vibracions. Les mesures de seguretat hauran de ser màximes”.
Funcionalitat de l'edifici
L’arquitecte del projecte, Gerard Arias, va detallar com serà l’edifici per dins i quines utilitats se li poden donar. “The Cloud acollirà, evidentment les oficines d’Andorra Telecom, però també hi haurà despatxos per a altres companyies que vulguin ser-hi. També hi haurà una part comercial amb botigues i restauració a la planta baixa i un museu que encara no està decidit, i, a les plantes superiors s’hi instal·larà un restaurant i un mirador de 360º a la terrassa”, va detallar l’arquitecte. Sobre el seu disseny, Arias el va definir com “traspassar el concepte de Big Data a un edifici. Una de les primeres accions que ens va obssesionar va ser que fos intel·ligent, i això ho tindrem garantit, serà completament tecnològic”.
Estacions d'esquí sostenibles
Conrad Blanch, director general d’Ensisa, va oferir una xerrada sobre la sostenibilitat del negoci de la neu a Andorra, també en el marc del congrés de la Fiabci. Blanch va apuntar que és un negoci que “genera 2.300 llocs de treball, temporals la majoria, i 430 milions d’euros l’any”. També va remarcar el canvi en el model de negoci, ja que si abans només es contemplava la part més tècnica, remuntadors i forfets, ara es cuida més el màrqueting, l’hoteleria, la restauració, els comerços o les escoles, “perquè no tots els membres de la família esquien”, va dir. Finalment, va destacar que Grandvalira és la 15a estació amb més ocupació del món.