'operació rimet'

Presó sense fiança per a Joan Besolí i Sandro Rosell a Madrid

La jutgessa de l’Audiència Nacional ho ha dictat per haver creat un entramat d’empreses al Principat per blanquejar diners

Presó sense fiança per a Joan Besolí i Sandro Rosell a Madrid

Creat:

Actualitzat:

La titular del jutjat d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional espanyola, Carmen Lamela, va dictar ahir presó provisional comunicada i sense fiança per a l’exconseller de Finances de Sant Julià de Lòria Joan Besolí, al qual acusa d’actuar com a testaferro de l’expresident de l’FC Barcelona Sandro Rosell i d’haver creat un entramat d’empreses a Andor­ra per blanquejar diners.

L’empresari lauredià va participar en la constitució i l’administració de diverses empreses que pertanyien a l’entramat societari, creat per a la canalització de fons de diversa procedència, entre els quals els il·lícits de la companyia Uptrend, segons l’aute de la jutgessa al que ha tingut accés el Diari. La firma es va crear per donar aparença de legalitat al cobrament de diners procedents de comissions il·lícites derivades de la venda dels drets de la selecció brasilera de futbol a una mercantil àrab amb seu a les illes Caiman.

Besolí va gaudir del 50% dels beneficis d’Uptrend des del 2006 fins a la seva dissolució, i figurava com a autoritzat, conjuntament amb Rosell, en el compte on es van rebre més de 8 milions d’euros en comissions il·lícites i a través del qual es van blanquejar, posteriorment, aquests fons.

L’ex-conseller lauredià, segons l’aute, va ser administrador de tres societats mercantils vinculades a la trama. A la primera s’haurien ingressat 862.000 dòlars i 219.000 euros provinents d’Uptrend i es van transferir 2,1 milions de dòlars. A la segona es van ingressar 2,8 milions d’euros i 5,5 milions de dòlars. I a la tercera, constituïda a Andorra per Besolí i el seu germà, 440.000 euros i gairebé 10 milions de dòlars.

La magistrada considera que els moviments realitzats a través d’aquestes societats contribueixen a la configuració inicial dels delictes i a la seva participació en els mateixos.

Rosell també ingressa a presó

Lamela també ha dictat l’ingrés a presó provisional comunicada i sense fiança de Rosell, a qui acusa de quedar-se 6,5 milions d’euros que, presumptament, va blanquejar al Principat, de la venda de drets audiovisuals de 24 partits amistosos de la selecció brasilera. La jutgessa considera tots dos integrants d’una organització criminal amb àmbit transnacional dedicada a blanquejar capitals provinents de comissions il·lícites. Besolí i Rosell ingressaran a la presó madrilenya de Soto del Real.

La titular del jutjat d’instrucció número 3 considera que sobre Besolí i també sobre Rosell recau risc de fugida “innegable” a causa que com més greus són els delictes i les penes “més intensa cal presumir la temptació de la fugida”. De l’ex-conseller lauredià assenyala que “no té especial arrelament en territori espanyol” i que resideix a Andorra, país que “no entrega els seus nacionals”. També al·lega risc de destrucció de proves i de reiteració delictiva.

La decisió de la jutgessa d’invocar el risc de fugida ha sobtat l’entorn de Besolí tenint en compte la complicada situació personal del polític. En un hospital de Barcelona hi té ingressat un fill amb seqüeles molt greus d’un accident que ha patit recentment i es considera que la magistrada és coneixedora d’aquest fet.

Ricardo Teixeira està implicat a la trama en la seva condició de president de la Confederació de Futbol Brasiler, que va signar un contracte amb la mercantil àrab pels drets de la selecció de futbol del Brasil. A conseqüència d’aquesta operació, va imposar a la compradora el pagament d’uns fons de què es van apoderar en benefici propi Rosell i Teixeira en perjudici de la Confederació. L’expresident del Barça va rebre 6,5 milions d’euros i Teixeira gairebé 8,4 milions.

EL CUNYAT NO ENTRA A LA PRESÓ

L’escrit de la magistrada de l’Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela sobre el paper adoptat pel cunyat de Joan Besolí, Andreu Ramos, en aquesta trama assenyala que va rebre en un dels seus comptes a Andorra, procedent de la Fundació Regata (que va rebre diners d’Uptrend) –entre juny del 2009 i octubre del 2010–, un total de 682.628 euros. Ramos, de qui ahir no se’n va decretar l’entrada a la presó, també va ingressar als comptes andorrans 1,1 milions de la mateixa Fundació; 401.920 euros procedents de Teixeira, i 57.075 per a Besolí.

Presó sense fiança per a Joan Besolí i Sandro Rosell a Madrid

tracking