salut
Una seixantena de persones participen a les primeres jornades sense gluten
Una seixantena de persones participen aquest cap de setmana en les primeres jornades sense gluten del país que se celebren a iniciativa de l’Associació de Celíacs (ACEA). Un cicle de xerrades i també de classes de cuina que es desenvolupen al centre cultural La Llacuna i que van tenir ahir com a punt destacat la show cooking del xef aragonès Mateo Sierra, que va elaborar un menú sense gluten. L’alimentació va ser un dels vessants on més èmfasi van fer els afectats de celiaquia, que recorden que acaben pagant cada any 1.200 euros més que els que no consumeixen productes sense gluten.
La periodista Lorena Pérez va posar de manifest “la moda de menjar sense gluten”, que porta molts establiments a promocionar l’alimentació lliure de gluten quan en realitat no són aptes per a celíacs. “Fan un reclam d’això”, va lamentar. Carles Flinch, cuiner de Can Manel, un dels sis restaurants del Principat que tenen conveni amb l’associació, va constatar que “cada dia ens trobem més gent que pateix intoleràncies i al·lèrgies”, però va deplorar que alguns afectats “passen de tot i no avisen” el restaurant, sinó que es queixen després. Danny Faccio, autora del blog Singlutanismo, va afirmar que “malgrat que cada vegada hi ha més oferta, el fet de viatjar o sortir a menjar fora” segueix sent un dels principals obstacles dels celíacs, així com els elevats preus dels productes sense gluten, i aposta per les receptes casolanes. Les jornades clouran avui amb un taller de rebosteria a les onze.