França

Macron és el gran favorit per ser Copríncep

L’ambaixada gal·la repetirà el mateix protocol d’organització i de vigilància per a la segona volta de les presidencials

Macron és el gran favorit per ser Copríncep

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els residents francesos del Principat tornaran avui a les urnes per escollir, en segona volta, el nou president francès per als pròxims cinc anys. Ho tornaran a fer sota fortes mesures de seguretat, com ja va passar en la primera ronda, amb agents amb detectors de metalls portàtils a l’entrada dels col·legis electorals.

L’única diferència respecte a la primera volta del 23 d’abril és que els 2.368 electors registrats només podran escollir entre el candidat socioliberal, Emmanuel Macron, i la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen. Fonts de l’ambaixada francesa al Principat expliquen que el dispositiu serà idèntic al de fa quinze dies. Durant aquesta setmana han arribat les paperetes dels dos candidats que estaran a l’abast dels votants que es dirigeixin a les dues meses electorals, instal·lades a l’ambaixada francesa del Principat i a l’escola francesa del Pas de la Casa, on podran votar els residents d’Encamp i de Canillo.

Els col·legis electorals estaran oberts des de les vuit del matí fins a les set de la tarda. Aleshores, es procedirà al recompte de vots i, un cop es tinguin els resultats finals, s’enviaran al ministeri d’Afers Exteriors que, alhora, els redirigirà al ministeri de l’Interior. Els resultats finals es podrien conèixer pels volts de dos quarts d’onze de la nit. Fins a 1,3 milions de francesos votaran des de les circumscripcions a l’estranger. A la primera volta de fa 15 dies, la participació a l’estranger va ser del 44%, sis punts percentuals més que el 2012, quan François Hollande i Nicolas Sarkozy van arribar a la ronda definitiva. A Andorra, amb una participació del 48,14%, hi va haver un increment de tres punts percentuals respecte a l’any 2012.

Macron, amb el vent a favor

Després de la jornada de reflexió d’ahir, Macron és el màxim favorit per arribar a l’Elisi. Segons l’última enquesta del centre d’estudis Elabe que es va donar a conèixer divendres, el candidat d’En Marxa! s’imposaria a Le Pen amb un 62% dels vots per 38% de la candidata ultradretana. Es desconeix com pot afectar la denúncia que va fer ahir el partit de Macron que va assegurar haver estat víctima d’un “pirateig massiu i coordinat” que ha portat a la difusió a les xarxes socials d’informacions internes de diversa naturalesa. Els arxius, piratejats fa setmanes, són correus electrònics, documents comptables i contractes.

Macron és el gran favorit per ser Copríncep

tracking