França

La dreta tradicional gal·la al país, a un pas de ser desbancada

Macron o Le Pen acabaran amb el domini del conservadorisme moderat dels últims anys

La dreta tradicional gal·la al país, a un pas de ser desbancadaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que les enquestes mostren que Emmanuel Macron té ben encarrilada la victòria a la segona volta de les eleccions presidencials franceses de diumenge vinent, una de les incògnites és saber qui posarà fi al domini del centredreta francès al Principat en els últims anys. Almenys en la segona volta, ja que el candidat conservador, François Fillon, que es va imposar a la primera ronda amb 84 vots més que Macron i 124 més que Le Pen, no hi prendrà part.

“Serà molt interessant veure cap on es decanten els 354 votants de Fillon”, diu l’advocat Jean-Michel Rascagneres, que hi afegeix que el resultat ara mateix és una incògnita pels diferents corrents polítics dins del centredreta francès. “Des del 2007 la dreta està una mica partida, amb un corrent més humanista, liberal econòmicament i més moderat socialment, i una ala que s’apropa a les idees de l’extrema dreta”, afegeix Rascagneres, que apunta la possibilitat d’un augment dels vots nuls o blancs que provindrien dels electors de François Fillon. El politòleg Yvan Lara apunta que el vot a Emmanuel Macron dependrà de cada perfil del votant de centredreta. “Els votants liberals el poden veure dels seus, però si l’identifiquen amb l’anterior govern d’Hollande podrien tenir una altra perspectiva”, diu Lara. “Si els votants són de l’ala més conservadora, podrien votar Le Pen”, hi afegeix. Al Principat, el 2012 i el 2007 Sarkozy es va imposar en cada volta, com també ho va fer Chirac el 1995 i el 2002.

PLATAFORMA AMB ANTICS ALUMNES PER ORIENTAR ELS FUTURS ESTUDIANTS A FRANÇA

Els antics alumnes del Principat que estan cursant els estudis postobligatoris a França ajudaran els nouvinguts an-dorrans al país veí a orientar-se. Amb aquesta finalitat, l’ambaixada francesa ha creat una xarxa de contactes perquè els exestudiants ara ubicats a França guiïn, ajudin i aconsellin els actuals alumnes del Principat tant en l’àmbit educatiu com en el de tràmits administratius un cop arribin al país veí. En aquest sentit, el pròxim dimecres 10 de maig també tindrà lloc a l’ambaixada francesa del país una trobada amb gairebé 200 alumnes del Principat (155 del Lycée i 40 de l’escola andorrana). Tots ells tenen la intenció de seguir els estudis postobligatoris en una universitat del país veí. Durant aquesta trobada, se’ls informarà del funcionament d’aquesta xarxa amb antics alumnes del Principat.

El nombre d’alumnes del Principat que opten per continuar els estudis postobligatoris al Principat ha augmentat els últims anys.

tracking