Economia

Set-centes queixes al servei d'atenció al consumidor

El d’allotjaments turístics va ser el sector que va generar més denúncies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de queixes formulades al servei d’atenció al consumidor va baixar sensiblement l’any passat. S’hi van registrar 700 denúncies, un 10% menys que les del 2015. Tal com va recordar el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, la disminució es produeix després d’anys d’augments constants (el 2012 les queixes eren 358), que va atribuir a l’augment progressiu de visitants. No obstant això, va afegir que “amb 8 milions de visitants, dels quals 2,5 milions són turistes, 700 queixes no són tantes tenint en compte a més que una part important són de gent del país”. De fet, un 46% les van formular residents a Andorra i un 46% més el principal visitant del país, l’espanyol.

El sector que va generar més queixes va ser el d’allotjaments turístics, amb un 22% del global (153 queixes, 116 de les quals d’hotels), i per qüestions com ara un servei deficient o la mala qualitat de les instal·lacions. Camp va indicar que la futura llei d’allotjaments turístics ajudarà a tenir “més eines” contra els establiments que no facin bé els deures, però també va recordar que es tracta de “150 queixes per 2,5 milions de persones que pernocten, el nombre és baix”. Després dels allotjaments, els sectors que causen la majoria de denúncies dels usuaris són el de venda i reparació de productes d’electrònica (16%) i el de venda i reparació de vehicles (11%).

El ministre es va congratular que en una gran majoria de casos la mediació funciona: en un 67% dels casos s’hi va trobar una solució entre les parts afectades i només en un 5% de les queixes no es va trobar un acord –la resta cor­responen a denúncies que es van considerar no procedents–. El resultat van ser 11 expedients –a sectors variats però on destaquen els quatre a negocis del sector de l’automòbil– que es van traduir en 6.100 euros en sancions.

El termini mitjà de resolució de les queixes és de 7,4 dies i està en projecte un nou programa de gestió de les reclamacions que permetrà a l’usuari saber en quin estadi es troba la seva i, a banda, ser més àgils en la seva resolució, va indicar el ministre. Una majoria d’usuaris usa la via telemàtica per fer arribar les seves queixes al servei però les oficines de turisme esdevenen el segon canal més utilitzat.

90.615 EUROS EN SANCIONS PER INTRUSISME

Francesc Camp i la secretària d’Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano, també van presentar el balanç del centre d’atenció contra l’intrusisme (CACI), que va néixer l’any 2010 per tal d’atendre les denúncies dels empresaris. Soriano va recordar que el 2013 es va reforçar el seu paper a través de la Llei del comerç, amb sancions més elevades que poden arribar fins als 60.000 euros. L’any passat la unitat va rebre 60 comunicacions, de les quals 43 eren formalment denúncies. Les actuacions derivades van motivar l’obertura de 16 expedients sancionadors, 11 a nacionals i 5 a empreses estrangeres, que van abonar sancions per un valor total de 90.615 euros.

El nombre de denúncies registrades continua baixant any rere any: el 2012 el servei en va rebre 160, el màxim, i des de llavors la xifra ha anat descendint. Soriano ho va atribuir que s’ha demostrat una eina efectiva per a dissuadir. Tanmateix, l’estadística del 2016 reflecteix que les denúncies no estan concentrades en uns sectors determinats, sinó que hi ha varietat. Els darrers anys s’ha constatat un descens de comunicacions en àmbits com el transport, els serveis a les persones o el de reformes i manteniment d’edificis.

Set-centes queixes al servei d'atenció al consumidor

tracking