Sistema financer

La batlle imputa a Cierco per la 'caixa B' de BPA

Higini Cierco declararà avui davant la batlle i també ho farà la seva mare com a testimoni

La batlle imputa a Cierco per la 'caixa B' de BPAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La batlle Canòlic Mingorance ha decidit imputar a l’expresident de BPA Higini Cierco i a l’ex-director financer de l’entitat, Santiago de Rosselló, en la causa anomenada Landstreet sobre la caixa B amb la qual la batlle sospita que Banca Privada pagava en negre. Landstreet és el nom de la societat panamenya a nom de Joan Pau Miquel (50%) i de dos directius del fons Dolphin. A través de la panamenya es feien pagaments sense declarar a empleats, a prescriptors que aportaven clients i a altres persones o societats. La batlle va especificar a l’aute que investiga Landstreet International per presumptes delictes d’abús de posició dominant, administració deslleial d’una empresa, defraudar la CASS, falsedat de comptes socials i blanqueig de diners.

Higini Cierco ha estat citat perquè declari aquest matí en qualitat d’imputat i significa que el podrà acompanyar un advocat. Mingorance també havia previst les declaracions de Ramon Cierco i de la mare dels dos, Roser Noguer Enríquez, en qualitat de testimonis. Al final, però, només ho farà Roser Noguer Enríquez perquè Ramon Cierco no compareixerà ja que ha al·legat que tenia un viatge contractat. Està previst que ho faci més endavant.

La responsable del sumari ha decidit que avui declaren els Cierco i demà la resta de citats. Així, demà serà el torn per a Santiago de Rosselló, que també declararà com a imputat, mentre que Bonaventura Riberaygua, com a antic representant dels petits accionistes al consell d’administració de l’entitat financera, i l’exconseller Luis César Jayme ho faran com a testimonis.

Per la causa de la caixa B ja ha estat imputat Joan Pau Miquel i s’han obert dues ramificacions més: una per investigar els pagaments que va rebre l’ex-consellera general del grup parlamentari demòcrata Meritxell Mateu de la societat i l’altre per la no cotització a la CASS del que es va pagar en negre.

Cierco està imputat, segons van afirmar fonts jurídiques, sobre la base de dos fets fonamentals. D’una banda, és qui va signar en nom de BPA el contracte amb Landstreet, on firmava Miquel, pel qual el banc va anar passant diners a la societat panamenya des d’on s’abonaven de sota mà. I de l’altra, el mateix Higini Cierco va rebre 648.000 euros d’un compte de Landstreet sense que hi constés cap motiu.

Els Cierco van al·legar en un comunicat de premsa del grup que la transferència “que hi hauria” entre Landstreet i un compte personal d’Higini “respon a un reintegrament que Joan Pau Miquel va fer a l’accionista majoritari de BPA”, per facilitar l’adquisició per part del conseller delegat del banc d’un paquet accionarial de BPA que fins llavors estava en mans del Grup Julia.

LANDSTREET, UNA SOCIETAT PANTALLA SEGONS LA BATLLE

La societat panamenya va ser creada per retribuir els responsables de gestionar el fons Dolphin, però la batlle responsable del sumari considera que hi ha indicis suficients que demostren que els comptes de la societat es van emprar per a altres objectius. En l’aute s’afirma que l’ex-conseller delegat de Banca Privada Joan Pau Miquel es va servir de la societat per obtenir ingressos de BPA per valor de milions d’euros per mitjà de factures falses. Amb els diners obtinguts, a posteriori pagava primes no pactades ni declarades a directius de l’entitat sempre sota el seu criteri.

De manera que, segons la batlle, Landstreet era una societat pantalla per cometre diversos delictes a través de comptes pont (garantir confidencialitat) i comptes mirall (pagar prescriptors i cobrar de BPA Serveis Panamà).

La batlle del cas BPA, Canòlic Mingorance, va dictar un aute per bloquejar els comptes corrents de les 129 persones físiques i jurídiques que van ser retribuïdes per la societat panamenya Landstreet. La quantitat a retenir correspon de forma exacta al que van percebre els afectats, que en total s’eleva a 46.637.257,76 euros. Higini Cierco va ser un dels afectats per la mesura i se li van bloquejar 648.500 euros corresponents al que va rebre en la transferència de Landstreet.

tracking