operador de comunicació

Andorra Telecom obté uns guanys rècord de 37 milions

La tecnològica pública guanya 37 milions d’euros, la millor xifra de la història, gràcies que els ingressos per ‘roaming’ es disparen fins als 50 milions

Andorra Telecom obté uns guanys rècord de 37 milionsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Govern està de sort perquè finalment és el principal beneficiari de l’extraordinari resultat d’Andor­ra Telecom el 2016. L’executiu va aprovar que passa a quedar-se el 100% del benefici de l’operadora cada any (i no el 30% que s’agafava històricament) i per tant rebrà els 37,8 milions d’euros de guanys corresponents a l’any passat. Aquesta xifra s’explica simplement per la desorbitada xifra d’ingressos per roaming que es van obtenir. Fins a 49 milions d’euros va rebre Andorra Telecom per aquest concepte, xifra que significa que gairebé la meitat de la facturació (104 milions) total passa pel que rep dels operadors d’altres països que paguen quan els seus clients venen a Andorra i utilitzen el mòbil. Tant els 37 milions de benefici, com els 49 per la itinerància dels turistes, com els 104 de facturació són el rècord històric de l’operadora. I segurament es tardarà molts anys a tornar a disposar d’unes xifres tan altes.

El roaming d’uns 50 milions d’euros està vinculat a dos fets. El primer té a veure amb l’extraordinària afluència de turistes durant el 2016, molt especialment durant el primer trimestre. Certa recuperació econòmica als països veïns va fer retrobar xifres de visitants anteriors a la crisi. El consum de mòbil estranger a Andor­ra es va disparar. El segon factor passa perquè Andorra Telecom va estar negociant durant l’any passat (i encara negocia) acords amb operadors forans per establir packs per roaming. A efectes pràctics vol dir que l’operadora nacional tanca convenis perquè les tecnològiques estrangeres paguin una quantitat fixa anual per un forfet global per als seus clients. Aquests acords faran reduir als turistes el preu del roaming fins a preus no gaire allu-nyats del que es paga a d’altres països.

Garantir uns ingressos

Andorra Telecom passarà a garantir-se uns ingressos fixos, però seran menors dels que s’estan rebent fins ara. És l’únic camí, però, segons fonts de l’operadora, per garantir-se el futur dins del roaming veient que la Unió Europea ja ha començat les accions per anar fent desaparèixer el pagament en itinerància. Però aquest acords s’han començat a aplicar a partir d’enguany i això explica el rècord històric i el fet que és gairebé impossible que es torni a repetir ni tan sols a mitjà termini.

Les xifres de roaming que hi ha enguany en el primer trimestre, tot i un nombre de turistes similar o superior al del 2016, ja estan baixant quan fins i tot hi ha més consum. Com la despesa entra dins dels forfets que tenen una part dels operadors estrangers la recaptació minva. Les previsions d’Andorra Telecom apunten que enguany es podrien recaptar entre 34 i 37 milions d’euros. La xifra es pot moure segons les dates en què vagin entrant en vigor els acords amb els operadors internacionals.

L’exemple més clar ve dels turistes francesos. El seu consum és comparativament molt més alt que el dels turistes espanyols, perquè la majoria dels operadors han arribat a acords amb Andor­ra Telecom i per tant les tarifes s’han reduït de forma molt important.

Vint-i-escaig milions enguany

Els 34 milions d’euros previstos per ingressos d’itinerància fins i tot estan força per sota dels 44 que es van assolir el 2015. L’operadora nacional té clar que el nivell de beneficis baixarà aproximadament en la mateixa proporció que ho facin els ingressos per roaming. Per enguany es podrien situar en vint-i-pocs milions d’euros, tot i que cal recordar que Andorra Telecom s’ha caracteritzat per fer unes previsions habitualment pessimistes que després supera amb escreix. Dependrà de la imprevisió del roaming.

EL 15 DE JUNY ARRIBA L'RLAH

El panorama del roaming europeu haurà de canviar a partir del 15 de juny, quan entri en vigor el pla de la Unió Europea per fer desaparèixer el sobrecost de la despesa en itinerància. El pla es denomina RLAH (Roam Like At Home) i significa que els ciutadans comunitaris han de pagar tarifes similars a les que abonen en el seu país quan es desplacen a altres estats de la Unió. Per impedir que els ciutadans acabin tenint línies d’operadors (més barates) d’altres països existeix una limitació de la tarifa barata quan s’està a l’estranger.

LES XIFRES RÈCORD

104 milions d’euros ha facturat en total de l’activitat

49 milions d’euros ha recaptat pel ‘roaming’ turístic

37 milions d’euros de benefici, batent tots els rècords

tracking