camps de neu

El peu de pistes de Pal Arinsal no s'urbanitzarà

Majoria i minoria asseguren que “no deixarem construir a les nostres muntanyes”

El peu de pistes de Pal Arinsal no s'urbanitzaràEDUARD COMELLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol major de la Massana i president d’EMAP, David Baró, va deixar clar, en la reunió de poble que es va celebrar dijous a la nit per exposar el pla estratègic i d’inversions de la societat, que no es permetrà construir al peu de pistes de Pal-Arinsal. De fet, es tracta d’una opció, la de projectes immobiliaris, que van descartant tant des de la majoria com des de l’oposició. “Aquest no és el model de la majoria ni de la minoria, no volem apostar per deixar construir a les nostres muntanyes”, va assegurar el conseller de la minoria de DA, Albert Esteve. I unes manifestacions semblants va fer el cònsol, tant per donar resposta a una intervenció del públic com posteriorment, en declaracions als mitjans de comunicació. “El bosc de Pal no es pot urbanitzar, el pla d’urbanisme no ho recull i no hi ha intenció de convertir l’estació en un complex hoteler i que es desvinculi l’estació del poble. No tenim com a objectiu urbanitzar Pal ni Arinsal”, va remarcar, recordant que la fita de l’estació, quan es va construir, era “generar riquesa i llocs de treball per a la parròquia i el país”.

Un altre dels projectes descartats, com a mínim a curt termini, és l’entrada de capital privat a EMAP. Així ho va assegurar David Baró, recordant que les noves inversions només s’han previst amb diners propis. “De l’entrada de capital privat se n’ha parlat sovint, però és quelcom que no podem controlar. En els moments complicats hi va haver una proposta, però es va descartar. Ara l’empresa cada vegada és més atractiva, però no estem en aquest escenari”, va afirmar Baró.

Sense recerca

Ni es té la proposta ni s’està buscant, va deixar clar. Això no vol dir que no estiguin oberts a rebre suggeriments, però. “Si algú ens vol presentar una proposta s’estudiarà, però de moment no en tenim cap sobre la taula, per això hem fet un pla molt prudent”, va exposar. Tampoc des de la minoria es veu clara l’arribada de capital privat. “Hauria de ser un capital molt propi del país i, no ens enganyem, buscaríem el sector financer. Per què? Perquè un inversor privat voldrà treure rendiments, per tant o és el sector financer que a través de la riquesa que es generarà a la parròquia en traurà rendiment o l’altra opció és deixar construir a pistes”, va apuntar el conseller de la minoria.

D’altra banda, una de les reclamacions que va expressar el públic en el torn de preguntes, és que és “vital” la unió de Pal i Arinsal per garantir un futur exitós, per la qual cosa se li va demanar tant a Baró, com al director general de Vallnord Pal-Arinsal, Josep Marticella, que “accelereu tant com pugueu”. El mandatari massanenc va bromejar amb la resposta: “si algú a la sala té un maletí amb un milió d’euros que no comportin endeutament per al comú, ho podríem accelerar”, va dir.

Més enllà de les bromes, però, en la reunió es va voler destacar també la gestió econòmica i financera dels darrers anys que ha permès aconseguir tancar els comptes amb resultats d’explotació positius. Una situació que esperen que es repeteixi aquest any per quarta vegada consecutiva. Es preveu assolir uns ingressos de 16,65 milions i uns beneficis que superarien els 465.000 euros. Tot plegat amb una afluència d’uns 515.000 esquiadors. “Recuperem nivell de facturació que havíem tingut els anys 2005 o 2006 i la veritat és que això dona molta satisfacció. I el fet de tancar amb un resultat d’explotació positiu dona molta tranquil·litat i demostra que l’empresa és sòlida, solvent i té futur”, va destacar Marticella.

D’altra banda també es va fer especial èmfasi en el canvi de model de negoci que s’ha aplicat i que ha comportat millores, per exemple, quant a la restauració. Com a resultat s’ha aconseguit incrementar la despesa mitjana dels clients, que a dia d’avui ja supera els trenta euros per persona.

SATISFACCIÓ DELS ASSISTENTS

El comú va repartir una petita enquesta a tots els assistents

a la reunió de poble per tal de copsar la seva opinió sobre el que s’havia explicat. En aquest sentit, des de la corporació es va explicar que un 96% de les persones que havien respost consideren que se’ls havia informat correctament i que la presentació havia estat comprensible. Pel que fa als comentaris i suggeriments, tal com ja s’havia dit en la reunió, van demanar inversions en ginys, malgrat que saben que és car, i habilitar més espai d’aparcament al coll de la Botella.

tracking