El comú retorna al lloc de caporal un urbà expedientat

El Superior obliga el comú a readmetre l’agent en el càrrec que ocupava abans que esclatés el cas

El comú retorna al lloc de caporal un urbà expedientatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella haurà de tornar al seu lloc original de feina un caporal dels agents de circulació que el 30 d’abril del 2009 va ser suspès de feina i complements salarials –juntament amb un sotsoficial i un agent– en estar suposadament implicat en un negoci il·lícit de venda de peces de vehicles desballestats. Així ho fixa una sentència del Tribunal Superior, que desestima el recurs d’apel·lació presentat per la corporació i fixa que la sanció consistent a traslladar a un altre lloc de treball el caporal no era ajustada a dret.

Etiquetes:

Els fets es remunten a l’any 2009. Una investigació de la policia va constatar que eren certes les denúncies formulades per diversos empresaris del sector de recanvi de peces per a automòbils, que situaven els implicats en una mena de negoci fet a partir de peces que els agents obtenien de vehicles que el comú havia donat de baixa i que havia procedit a fer desballestar.

Tres mesos després que s’obrís l’expedient disciplinari un dels agents implicats va reclamar la seva reincorporació al cos en entendre que era el màxim que la llei permetia. I el Superior li va donar la raó observant que l’afer penal no s’havia invocat quan pertocava i que en tot cas la suspensió de la tramitació de l’expedient no autoritzava a mantenir les mesures cautelars.

Canvi de lloc

Així, en compliment de la sentència, el comú va permetre el reton a la feina de l’agent. Ara bé, tot i mantenir-li la categoria va decidir que no ocupés el mateix lloc de treball exacte que tenia abans de descobrir els fets. Aquesta decisió va comportar que el caporal en qüestió reclamés el dret a recuperar el seu càrrec. Ni el recurs al comú ni al Govern no van tenir efecte, per tant l’afer va acabar de nou davant la justícia, que li va acabar donant la raó. Tot i així, la corporació va presentar un recurs d’apel·lació contra la sentència. El Superior justifica ara que “no es pot imputar una infracció a persona determinada” i que “el comú no acredita cap fet nou després del sobreseïment provisional intervingut en el marc del procediment penal”. I seguint els principis del Tribunal Europeu de Drets Humans recorda que “les sancions administratives tenen una naturalesa quasi penal” i, per tant, “per aplicar aquestes sancions s’ha d’acreditar la responsabilitat personal de l’agent”. Quelcom que el Superior considera que el comú no ha fet.

La cònsol major, Conxita Marsol, va indicar, recordant que es tracta d’un cas vinculat a l’anterior corporació, que “la falta que hi podia haver no portava la conseqüència d’apartar-lo del seu lloc de treball” i que “nosaltres, com no pot ser d’una altra manera, aplicarem la sentència”. La mandatària va indicar que es preveia que el caporal en qüestió es reincorporés a principi de mes, però que com que està de baixa finalment ho farà demà.

Ara bé, la corporació ha demanat un aclariment de sentència (del qual encara no ha rebut cap resposta) sobre la indemnització real que se li hauria de pagar a l’urbà. Des del comú es considera que la sentència no és prou clara en aquest aspecte i, per tant, abans de procedir d’una manera o altra s’esperarà que el Tribunal Superior li faci arribar la seva consideració.

LES CLAUS

1 Expedient

El comú actua contra els agents implicats

El 30 d’abril del 2009 la corporació va incoar un expedient disciplinari a tres agents del servei de circulació. Suposadament estaven implicats en un negoci il·lícit per vendre peces de cotxes per desballestar.

2 Tribunals

Es manté la sanció tres mesos després

Tres mesos després d’iniciar-se l’expedient i imposar-se mesures cautelars com la suspensió de feina i complements, l’agent demana que se li aixequi la sanció. El comú defensa mantenir la mesura.

3 Retorn

El superior diu que s’ha de reincorporar

L’any 2011 el Tribunal Superior va dictar una sentència en què donava per bona una decisió de la Batllia de l’any 2010 en el sentit que les mesures cautelars no podien superar els tres mesos.

4 Tasques

L’agent recuperarà el càrrec de caporal

El comú compleix la sentència i permet que torni a la feina, però no en el mateix lloc de treball que tenia. Finalment, el Superior ha dictaminat que el caporal ha de recuperar el seu càrrec.

tracking