Dia de la dona

Tres pioneres en la policia en un ambient “durillo”

Rosa Guerris, Mercè Ubach i Núria Fabregat van ser les tres pioneres a formar part del cos de policia. Van entrar en l’escola de formació de la guàrdia civil de Baeza el 1989 i van haver d’utilitzar l’uniforme femení de la guàrdia civil perquè Andorra no en tenia.

Tres pioneres en la policia en un ambient “durillo”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De les tres dones que van entrar en la primera promoció policial amb presència femenina només en queda una al cos: Rosa Guer­­ris. Tant Mercè Ubach com Núria Fabregat ja estan jubilades. Guerris porta 28 anys en actiu, però encara es recorda de la formació que van fer a Baeza com dels primers temps com a policia a Andorra. “Va ser durillo”, resumeix. Eren d’altres temps “i a alguns dels policies andorrans de l’època no els feia gaire gràcia que entressin dones, i molts tenien caràcter de muntanya i pensaven que les dones no hi havíem de fer res a la policia”. Guerris incideix que el 1989, quan vam fer la formació a Baeza, a Espanya, “només hi havia una promoció prèvia de dones guàrdia civils, i per tant també era tot molt nou”. La policia afirma que “afortunadament ara està tot molt normalitzat, però en aquells temps les coses eren diferents”. Apunta que “a nivell andorrà també va ser complicat quan va entrar la primera dona, que era un comandament [Maribel Lafoz]” perquè hi havia policies que no se sentien còmodes d’estar sota les ordres d’una dona.

La promoció del 1989 constava de 19 policies andorrans que es formaven a Baeza dins del grup de guàrdia civils que estaven fent la preparació. En aquella època les formacions es feien a Espanya i no va ser fins a anys després que es va habilitar perquè es desenvolupessin a Andorra. Una de les curiositats d’aquella primera fornada amb policies femenines és que la policia andor­rana no tenia encara uniformes per a dones i les tres agents van haver d’estar amb els uniformes femenins de la guàrdia civil, fins i tot d’un color diferent al de la policia andor­rana.

De la formació, Guerris en recorda “el caràcter militar del cos i que ens feien aprendre la legislació espanyola quan a nosaltres el que ens servia era aprendre l’andorrana”. Explica una anècdota sobre una pregunta que li va fer un comandament de la guàrdia civil respecte a la corona espanyola i Guerris li va respondre que “sobre pareatges i lesgislació andorrana podia preguntar-li el que vulgués, però no sobre la Corona espanyola”. Afegeix que “com tot era molt militar, amb desfilades incloses, al final tenies la impressió d’estar fent la mili, on intenten imbuir-te els valors de la disciplina, el respecte i l’obediència d’un cos jerarquitzat”.

En aquella estada a Baeza, Guer­ris va conèixer el guàrdia civil amb el qual posteriorment es casaria. Formaven part del mateix grup que estava en formació el 1989.

Tres pioneres en la policia en un ambient “durillo”

tracking