política

DA i SDP carreguen contra els Liberals per voler frenar l'acord amb la UE

Els dos partits critiquen la petició feta per Ld’A al·legant que no es pot aturar un procés engegat

DA i SDP carreguen contra els Liberals per voler frenar l'acord amb la UEXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

DA i SDP van protestar ahir contra el dictamen del consell nacional de Liberals d’Andorra de demanar al Govern l’aturada de les negociacions per a un acord d’associació amb la Unió Europea. L’òrgan del partit va decidir dissabte tornar a exigir a l’executiu que deixi en suspens les converses al·legant que “no és un bon moment” per dialogar amb una UE, que “no se sap com serà a final d’any”, en referència al context de canvis europeu. Demòcrates i SDP –el PS no va voler valorar el posicionament liberal– van criticar que Ld’A vulgui que Andorra paralitzi un procés que ja està encetat.

Tot i que els socialdemòcrates no formen part del pacte d’Estat que aborda els detalls de l’acord, consideren que no és oportú abandonar la taula de converses. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va afirmar que “no podem demanar que se suspenguin les negociacions quan estem en ple procés negociador”. “Hem de continuar”, va dir. Naudi va explicar que entén el “neguit” dels liberals i respecta que creguin que “ara no és un bon moment”, però considera que “si estem en aquest procés ara el que no podem fer és aturar-lo”.

Perills d’abandonar

De la seva banda, DA va afirmar que “voler despenjar-se d’aquestes negociacions és girar l’esquena a Europa”, i va alertar dels perills que això pot provocar. En aquest sentit, va posar de manifest que “aixecar-se en aquests moments de la taula de negociació és segurament perdre l’oportunitat de poder-hi tornar a seure en un futur”, segons van declarar ahir des del partit. En aquesta línia, també el conseller d’SDP va advertir que “si mostrem debilitat en sortirem perjudicats”, i va avisar que demanar que el procés s’aturi “ens pot anar en contra”. El parlamentari va justificar la decisió de no participar en les negociacions perquè “discrepem de la forma en la qual està treballant el Govern”, però va defensar que “com més aviat tanquem un bon acord d’associació millor per als interessos del país”.

DA va defensar l’acostament com “una eina indispensable per al futur del nostre país”, i va assegurar que les converses passen per “un bon moment” perquè el Principat “pot posar sobre la taula solucions realistes que beneficiïn totes les parts”. “Per molt que alguns pensin que amagar el cap sota l’ala i esperar que a nosaltres tots aquests canvis no ens afectin, el que cal és prendre la iniciativa i decidir com volem que sigui la nostra relació amb el nostre entorn”, va etzibar, afegint-hi que “pensar que Andorra pot quedar al marge d’Europa és no entendre la realitat”.

Els taronja aposten així per “deixar clar en quin grup volem estar, si en el de les societats obertes o el de les tancades” i opinen que “les oportunitats de futur vindran de l’obertura”. La formació va assegurar que s’està negociant un pacte “que contempli les nostres especificitats i protegeixi els sectors tradicionals” i en aquest sentit va animar Ld’A a unir-se al pacte d’Estat.

tracking