societat

Política lingüística obre 16 expedients pel mal ús del català en locals el 2016

A vuit empreses es va arxivar el cas perquè van rectificar les infraccions i no van pagar sanció

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Servei de Política Lingüística va obrir el 2016 un total de 16 expedients a establiments d’Andor­ra que incomplien la normativa del català, va informar ahir la directora de l’entitat, Montserrat Planelles, al Diari. En concret, el 2016 es van obrir 13 expedients més que un any abans. “En la majoria dels casos les inspeccions es donen per la queixa dels usuaris”, va explicar Planelles. A més, va dir que l’any passat es va incrementar el nombre d’inspeccions d’ofici.

Planelles també va exposar que en moltes ocasions les infraccions es donen perquè els propietaris o treballadors desconeixen la normativa sobre l’ús del català. Les infraccions més freqüents responen a persones contractades tant pel sector públic com privat que no parlen aquesta llengua, i per tant no poden atendre en aquest idioma; que cartells, rètols o menús no estiguin escrits en català; o inclús contractes en els quals no s’utilitza aquest idioma.

Una legislació correctora

En el cas que s’incompleixi la normativa, Planelles va indicar que la normativa contempla sancions d’uns 120 euros. Tot i així, va exposar que fa més de deu anys que no s’arriba a aquest límit i que no es cobra cap multa, ja que els afectats rectifiquen la infracció. De fet, el 2016 es van arxivar un total de 8 expedients perquè van corregir la infracció. “La nostra llei no és sancionadora, sinó per conscienciar. La sanció és l’últim recurs”, va matisar Planelles.

Així mateix, la directora del Servei de Política Lingüística va assegurar que la normativa no és excloent davant el fet que s’utilitzin altres idiomes. “És una qüestió de preservar els drets dels andorrans, però també dels turistes”, va dir Planelles.

tracking