Els autònoms han de cotitzar 449,1 euros mensuals a la CASS

És el 22 per cent del salari mitjà mensual, que enguany s’ha establert en 2.041,35 euros

Els autònoms han de cotitzar 449,1 euros mensuals a la CASSFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els autònoms hauran de cotitzar a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social un total de 449,1 euros mensuals, segons es va publicar ahir en un Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) extraordinari. Aquesta suma s’extreu del 22% del salari global mensual mitjà que les persones assalariades cotitzen a la CASS, que enguany és de 2.041,35 euros. D’aquests, el 10% és el que paguen a la branca general i el 12% per a la jubilació. Cal recordar que fins a mitjans de l’any passat la cotització era del 20%, però es va apujar dos punts.

Amb aquest règim, els autònoms enguany han d’aportar a la CASS 204,14 euros a la branca general i 244,96 euros en concepte de jubilació.

En relació a l’any passat, el sou mitjà de les persones assalariades va ser de 1.973,43 euros. Com que llavors la cotització era del 20%, els treballadors per compte propi van començar l’any havent d’aportar un total de 394,7 euros mensuals. D’aquests, 157,87 euros eren per a la branca general de la CASS, mentre que els altres 236,82, per a la jubilació.

El sistema de cotització dels autònoms està en revisió. En aquest sentit, el president de la CASS, Jean Michel Rascagneres, va proposar al novembre que els treballadors per compte propi cotitzessin en funció del que ingressen. En aquest sentit, pagarien un 22% del que facturen a la CASS. Això suposaria el mateix règim que tenen actualment els assalariats. Els partits polítics es van mostrar favorables a aquesta mesura.

EL GENER TANCA AMB UN 1,3% DE VARIACIÓ INTERANUAL, QUE ÉS UN 0,9% MÉS QUE EL 2015

La variació interanual estimada de l’índex de preu de consums (IPC) és d’1,3% aquest gener, segons va publicar ahir el departament d’Estadística. Si es confirma aquesta xifra, suposaria un increment de nou dècimes respecte al mes de desembre, quan l’IPC interanual va tancar amb un increment del 0,4%.

També és un augment destacat en comparació al gener de l’any 2016, quan l’interanual va tancar amb una xifra negativa de 0,6% punts. En relació a altres països, Espanya registra un IPC avançat de tres punts al gener, que si es confirmés representaria una pujada d’1,4 punts respecte al desembre. En el cas de França, l’IPC estimat per aquest mes és d’un 1,4%, percentatge que suposaria vuit dècimes més que al desembre.

L’IPC avançat és un càlcul previ al definitiu, que s’extreu al voltant del 98% dels preus que s’han entrat al gener. Els preus que no han estat enquestats s’utilitza els mateixos que el mes anterior.

tracking