tribunals de corts

Jutgen una agent de la presó per vexacions a una interna

Està acusada de tractes degradants continus a una interna que compleix vint anys per assassinat

Jutgen una agent de la presó per vexacions a una internaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va jutjar ahir una agent penitenciària acusada de tractes degradants continuats a una interna. La fiscalia va demanar dos anys de presó, part condicional, i la inhabilitació per un període de quatre anys. També vol que se la condemni a sis anys de prohibició d’entrar en contacte amb la víctima i a indemnitzar-la amb 4.000 euros. La dona que hauria patit els presumptes tractes degradants és Montserrat Gimeno, una resident espanyola que està complint una pena de vint anys de presó per haver assassinat el seu marit la matinada del 8 d’agost del 2010 al domicili que compartien a la par­ròquia d’Escaldes-Engordany. La víctima, que està internada al centre penitenciari de la Comella des de fa set anys, va denunciar l’agent penitenciària a la fiscalia el març del 2013, i des d’aquella data l’acusada, que segueix treballant a la presó, no pot fer cap servei al mòdul de dones.

L’advocada de la funcionària de presons va demanar l’absolució de la seva clienta i va assegurar sentir-se “decebuda” amb la fiscal del cas per no haver retirat l’acusació. La lletrada, que va aplaudir que s’hagués escoltat les denúncies de la interna i que s’haguessin investigat els fets, va criticar en un duríssim al·legat al ministeri públic en considerar que s’està processant la funcionària sense cap indici ni prova.

La fiscalia sustenta els càrrecs contra la funcionària en les declaracions de la víctima i en un informe d’un company de feina de l’acusada en què assegura que la processada li va confessar que faria la vida impossible a la interna i que es va redactar un any i tres mesos després de la conversa.

Quatre mesos de vexacions

Els fets jutjats van ocórrer entre el desembre del 2012 i el març de l’any següent, quatre mesos en els quals es van produir els tractes degradants en diversos episodis que la interna va anar explicant als magistrats. La presa va indicar que va denunciar els fets al fiscal general en una visita que aquest va fer a la Comella el 22 de març del 2013 i va assegurar que ja ho havia denunciat a la direcció del centre sense rebre cap resposta. Tres dies després, l’agent de presons va ser apartada del mòdul de dones. La víctima va indicar en el seu testimoni que durant aquells quatre mesos va rebre amenaces i insults per part de la funcionària. “Vaig ser discriminada, van vulnerar els meus drets i es va violar la meva intimitat”, va explicar Gimeno, que va afegir que “estava sotmesa a la seva voluntat i vivia una situació intolerable i degradant perquè utilitzava el seu uniforme per tractar-me de manera vexatòria”.

Segons la declaració de la interna haurien estat només tractes degradants verbals. Va parlar d’haver rebut insults com “estúpida, tonta i subnormal”; d’haver-la fet marxar d’un lloc fent sorolls “com els que es fan quan vols fer fora un gos” i de dir-li que li feia “fàstic” estar amb ella. “Escombra, escombra que aquesta serà casa teva per molts anys”, “no et queden anys ni res per obeir les meves ordres Cenicienta” i “ets una estúpida, la paraula d’una agent sempre mata la d’una interna. I tu saps molt d’això, de matar”, haurien estat algunes de les frases que la funcionària hauria dit a la interna. El ministeri públic va destacar una quarta: “com tornis a veure el teu amiguet el fiscal general vigila el que fas. Et queden 20 anys aquí i jo tinc molts amics. Patiràs molt princeseta”.

La víctima va enviar fins a 14 cartes a la direcció de la presó denunciant els fets i reclamant que es miressin les gravacions de les càmeres en aquests episodis. Unes cintes que es van reutilitzar, ja que, segons el director de la presó en l’època dels fets, Miquel Àngel Garcia Val, “no es veia res significatiu i no enregistraven el so de les converses”.

L’única prova que no és una declaració de la interna és un informe que va fer un altre agent, amic de la infantesa de l’acusada, però amb qui ara no manté relació. Assegura que en una conversa li va dir que la interna era “una filla de puta” i que li faria la vida impossible. “A qui es creuran, a una agent o a una interna. La paraula d’un agent mata la d’un trist presoner”, hauria afegit.

UNA PROFESSIONAL SENSE EXPEDIENTS

La defensa va portar a la sala fins a set agents penitenciaris que van elogiar la “gran professionalitat” de l’acusada, van recordar que mai se li ha obert cap expedient disciplinari i no van donar cap crèdit al testimoni de la interna. La defensa també va posar en relleu la personalitat de la víctima i va fer testificar l’antic psicòleg de la presó, que va parlar d’un quadre d’histrionisme i de la necessitat de ser el centre d’atenció i d’exagerar les vivències i els sentiments. Malgrat assegurar que els histriònics són manipuladors, va indicar que això no pressuposa que “sigui una mentidera”.

tracking