'Cas BPA'

La Batllia diu que Miquel té gran part de la fortuna a fora

La batlle s’ha oposat a deixar-lo en llibertat perquè sospita que l’ex-conseller delegat de BPA té amagats milions d’euros en una societat panamenya

La Batllia diu que Miquel té gran part de la fortuna a fora

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia i la fiscalia s’han oposat constantment que es permeti a Joan Pau Miquel sortir de la presó en llibertat provisional davant l’alt risc de fugida existent, segons van informar fonts properes als dos organismes. El motiu fonamental del gran risc és el convenciment que té la justícia andorrana respecte que l’ex-conseller delegat de Banca Privada té una part molt important de la seva fortuna (abans de ser detingut estava valorada en desenes de milions d’euros) fora d’Andorra. En cas de deixar-lo en llibertat i que fugís la Batllia i la fiscalia creuen que té suficients recursos disponibles a l’exterior per no tornar mai més a Andorra. La part més petita de la fortuna es trobaria al país, però Miquel no hi tindria accés perquè està bloquejada per la justícia fins que se celebri el judici i hi hagi una sentència. Serien aquests fons els que servirien per pagar una part de la hipotètica multa a la qual se’l condemnaria (la fiscalia demana 100 milions com ahir va avançar el Diari) en cas que sigui considerat culpable.

La part que hi ha a l’exterior és actualment incontrolable. I és gairebé impossible estirar el fil fins al final perquè tal com BPA creava estructures societàries enrevessades i superposades per ocultar els diners dels clients, se sospita que Miquel té un model similar amb una societat panamenya fiduciària denominada Feyman Investments Corp.

Canvi de titulars

L’informe de la batlle Mingorance destaca respecte a Joan Pau Miquel que “el seu patrimoni al Principat roman bloquejat, sense que disposi d’altres recursos familiars, però a través de l’entramat societari creat a tal efecte, disposa de la major part del seu patrimoni fora de l’abast del tribunal, en societats en jurisdiccions off shore, sota la titularitat de la fiduciària panamenya Feyman Investments Corp”.

La culminació de les tesis d’alt risc de fuga es complementa pel fet que la batlle explica que durant la seva estada a la presó Joan Pau Miquel va canviar la titularitat de la societat panamenya Feyman, i per tant hauria posat a nom d’altres la propietat de la major part de la seva fortuna. Segons l’informe de la Batllia, en l’accionariat de la societat fiduciària panamenya ara “figura únicament la seva esposa i els seus tres fills menors, havent efectuat els tràmits per al canvi de titularitat mentre era en presó”.

La resta, en llibertat

La batlle considera que aquestes condicions particulars afecten l’ex-consller delegat i no cap altre dels 23 processats. Per a la resta sí que es permet la llibertat provisional “amb l’obligació de presentar-se davant de l’òrgan jurisdiccional competent tantes vegades com siguin citats”. La batlle manté les mesures prèvies sobre el patrimoni de tots els processats que ja havia decretat anteriorment.

L’aute declara la responsabilitat civil (respondre amb el patrimoni) dels processats “pels fets d’autes, així com la responsabilitat de l’entitat Banca Privada d’Andorra pel que fa a les mesures que s’escaiguin en relació” amb el comís dels guanys i els instruments al voltant del delicte.

PENDENTS DE LA DECISIÓ DEL TC

La llibertat provisional de Joan Pau Miquel es troba actualment pendent de la decisió del Tribunal Constitucional. Davant la reclamació de l’ex-conseller delegat perquè es tombi la decisió de mantenir-lo empresonat fins que se celebri el judici al maig, el Constitucional ha optat per ajornar la decisió final fins al gener. El tribunal ha demanat una sèrie de dades complementàries, tal com va avançar el Diari, entre els quals hi ha saber quin seria el sistema de monitoratge que s’aplicaria si se’l deixa anar a casa, quin és el risc de fugida o quant de temps fa exactament que és a la presó.

La Batllia diu que Miquel té gran part de la fortuna a fora

tracking