Sanitat

Una part dels metges liberals rebutja els canvis a l'hospital

El col·lectiu entén que l’obligació d’equiparar liberals i assalariats és el primer pas per a la desaparició de la figura que representa

Una part dels metges liberals rebutja els canvis a l'hospitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital va anunciar recentment dos canvis substancials respecte al model de funcionament. D’una banda, els metges liberals passaran a tenir les mateixes obligacions i obediència als responsables que els facultatius assalariats. De l’altra, s’ha fixat que els metges que estiguin adscrits als serveis centrals de l’hospital (farmàcia, anestèsia, laboratori, anatomia patològica i rehabilitació) només podran ser contractuals i cap podrà tenir la condició de liberal. L’hospital, però, mantindrà els metges liberals d’aquestes àrees que actualment exerceixin i simplement quan se n’incorporin de nous hauran de ser assa­lariats.

Una part del col·lectiu de metges liberals està enfadada i rebutja aquest pla d’uniformitzar tots els metges. Entenen, segons cinc fonts consultades, que en realitat la majoria de metges liberals no hi estan d’acord, però que el tarannà dels últims anys ha portat a fer que s’hagi renunciat a protestar. El problema fonamental de la reforma és que, al seu parer, significa el primer gran pas per eliminar la figura del metge liberal. I el pas es fa per la porta del darrere, eliminant de contingut la figura perquè l’evolució porti que no tingui sentit mantenir-la en el futur. La principal queixa és que lamenten que el ministeri de Salut, el SAAS i l’hospital no estan explicant les coses de forma clara. Apunten que si la decisió política al voltant de la figura sanitària considera que s’ha d’eliminar la figura del metge liberal s’ha d’explicar clarament i fer front al debat polític, professional i social d’emprendre aquest camí.

Dependència jeràrquica

Els metges molestos destaquen que el mateix Joan Martínez Benazet, director mèdic de l’hospital, va reconèixer implícitament que l’hospital està acabant a efectes pràctics amb la figura del metge liberal. Martínez Benazet va manifestar que amb les noves regles els metges liberals passaran a tenir “dependència jeràrquica”. El director mèdic va indicar que com que els metges liberals no estaven subjectes a les ordres dels responsables del centre (precisament la característica que els fa liberals) hi havia dificultats “en la gestió d’equips”. Les explicacions de Martínez Benazet respecte que l’equiparació entre els assalariats i els liberals dins de l’hospital “posarà ordre en el servei” és la mostra més clara, segons les fonts consultades, sobre quin és l’efecte real de la mesura. Perquè en realitat quan s’equiparen, en l’opinió dels liberals consultats, només significa que passen tots a ser assalariats amb les obligacions que tenen els contractuals.

Drets adquirits

Des del grup que s’oposa a les noves regles es manifesta una profunda decepció perquè el Col·legi de Metges i l’Associació de Metges Liberals hagin pactat el vistiplau a l’eliminació de la figura del professional liberal a canvi que es mantinguin els drets adquirits per als liberals que actualment treballen al centre. Entenen que finalment només s’ha buscat salvar els actuals i la seva continuïtat a canvi de renunciar a la condició de metge liberal en el futur. Posant d’exemple que els anestesistes només poden treballar a l’hospital i com que el centre ja només acceptarà anestesistes (per formar part de serveis centrals) assalariats, significa que ja mai més hi haurà nous anestesistes liberals a Andorra.

I hi afegeixen que el pas que ha fet l’hospital només és el primer i que finalment el ministeri de Salut i el SAAS han descobert que el gran pilar de la reforma sanitària és eliminar la figura del metge liberal.

CRÍTICA A LA PUJADA DE LES DESPESES

La pujada d’un deu per cent de la despesa sanitària comunicada per la CASS i relativa al tancament dels primers nou mesos de l’any ha estat fortament criticada pel col·lectiu crític de metges liberals. Alguns d’aquests facultatius no entenen com l’alerta màxima contra l’increment de la despesa fixat es tradueix en augments d’aquesta quantia. En aquesta línia recorden que el personal de l’hospital no ha parat d’augmentar en els darrers anys, sense que s’hagi compensat en d’altres àrees i que la despesa en plantilla puja any rere any.

tracking