política

Liberals sospita que Álvarez va “mentir” sobre l'Institut Marquès

LdA ha presentat una pregunta perquè creu que el ministre va faltar a la veritat quan va dir al Consell que ignorava quins eren els serveis que volia oferir la clínica de fertilitat a Andorra

Liberals sospita que Álvarez va “mentir” sobre l'Institut MarquèsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els liberals van presentar una pregunta al ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, sobre l’Institut Marquès de fertilitat que projecta instal·lar-se a Andor­­ra, en la sessió del deu de novembre passat. Durant la intervenció se li va demanar al ministre si tenia constància de quins són els serveis que l’Institut català voldria oferir si s’estableix a Andorra. Álvarez Marfany va assegurar que ho ignorava. Arran d’aquesta resposta, els liberals sospiten que el titular de Salut va “mentir” en seu parlamentària perquè estan convençuts que Álvarez Marfany disposa d’una còpia del pla de negoci que l’Institut Marquès va presentar a l’executiu. No només això, sinó que segons altres fonts liberals, LdA disposa també d’una còpia filtrada d’aquest document. I el text inclou de forma detallada tots els serveis que tenia previst oferir l’Institut a la clínica que s’havien plantejat obrir a Andorra.

Amb aquesta documentació, els liberals van entrar la setmana passada una nova pregunta al ministre Álvarez Marfany sobre l’Institut Marquès. És en el marc d’aquesta que volen aclarir les sospites que tenen respecte que el titular de Salut no va dir la veritat en seu parlamentària. I segons fonts liberals, no valdrà que Álvarez s’escudi en el fet que el document presentat per l’Institut Marquès no era definitiu. Aquest argument no es considera vàlid perquè en cap cas se li va demanar sobre un document final, simplement perquè és impossible que existeixi atès que ni tan sols hi ha una legislació en matèria de fertilitat a Andorra (la que està desenvolupant el professor de la Universitat pontifícia dels jesuïtes Federico de Montalvo) que fixi un marc on la futura clínica s’adapti (o no).

Proposta inicial

Els liberals havien intentat saber amb la pregunta del novembre quin era el plantejament inicial de l’Institut Marquès pel que fa als serveis que pretenen oferir als clients de la futura clínica d’Andorra. Sabien perfectament, perquè ja tenien el document, que l’empresa catalana havia presentat una proposta de serveis que anava, en alguns camps, una mica més enllà de l’espanyola. Aquest era l’objectiu de la pregunta, ja que Marquès inicialment fa un plantejament de màxims a partir del qual es marca el punt de l’inici de la negociació. Però els consellers liberals es van trobar, segons fonts del partit, amb la sorpresa de la resposta del ministre, que va negar que sabés que estava proposant Marquès. I aquí l’objectiu ja va variar substancialment. Es van adonar, segons les mateixes fonts, que havien agafat el ministre a contrapeu i l’estratègia passa ara per posar en dubte la credibilitat d’Álvarez Marfany.

JOVES LIBERALS VOLEN UN TELÈFON CONTRA L'ASSETJAMENT

El representant dels Joves Liberals d’Andorra (JLA), Joel Sala, va proposar ahir que s’habiliti un telèfon de referència en el qual les víctimes d’assetjament puguin denunciar els seus casos, tal com tenen a Espanya i França. “L’educació a les escoles en aquest sentit també és fluixeta, i s’hauria d’incentivar”, va destacar ahir Sala en la presentació d’un vídeo que han elaborat els liberals per alertar dels casos d’assetjament. Al vídeo, que circularà a partir d’avui i fins al pròxim 25 de novembre a les xarxes socials, s’hi veu un noi que parla per un xat del telèfon amb una noia i l’amenaça que si no queden difondrà uns vídeos seus a les xarxes socials. Sala va indicar que han volgut utilitzar “un llenguatge juvenil” en el film per arribar a aquest sector de la població. “El jove que ho fa no s’adona del mal que fa i es pensa que no és greu”, va ressaltar Sala.

PALLARÉS DESTACA QUE L'ACORD DUANER ÉS "INTOCABLE"

La consellera general Judith Pallarés va destacar ahir que els liberals defensen que “no s’ha de tocar” l’acord duaner. “S’ha de mantenir tal qual, i nosaltres ens mantenim en aquesta posició”, va emfatitzar en una roda de premsa.

Sobre la possibilitat que s’apliquin mesures transitòries al tabac o a les franquícies, Pallarés va indicar que a la formació la “preocupa molt aquest intercanvi de propostes que tenen dates de caducitat”. Així va respondre Pallarés després de ser preguntada sobre la proposta que hauria posat sobre la taula la Unió Europea (UE) per tal de mantenir l’actual règim del tabac durant deu anys, i renegociar-lo si en aquest termini no s’ha pogut reduir el pes que té sobre els ingressos de l’Estat. A més, la consellera liberal va reclamar al Govern que doni informació del que s’està negociant. “Voldríem conèixer què faran finalment i amb què se substituirà tots els ingressos que s’aporten, perquè són una factura important per a la caixa de l’Estat”, va dir Pallarés en referència al tabac.

D’altra banda, la liberal va desestimar dir una data concreta sobre quan es podria presentar una moció de censura al Govern. Tot i així, Pallarés va subratllar que aquesta proposta “és una opció que tenen al Consell General”. La consellera va argumentar que en aquesta qüestió hi “juga el factor temps”, i que per tant la formació ha d’estudiar quan li convé fer-ho. “Dependrà una mica de com continua l’agenda política”, va precisar Pallarés.

tracking