reportatge

Absolt, però sense els diners

Un home de nacionalitat espanyola recorre contra la sentència del Tribunal de Corts que atorga a l’Estat 700.000 euros provinents del tràfic d’estupefaents.

Absolt, però sense els dinersARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un bon pessic per a les arques de l’Estat, concretament 700.000 euros, estan en mans del Tribunal Superior, que ha de decidir si dóna per bona la sentència en primera instància que ordena el comís d’aquests diners. Concretament, la quantitat ingressada en dos comptes d’una entitat financera del país i que estan embargats des del 2005 tot i que es van ingressar l’any 1998. La sentència de Corts considera provat que els diners provenen del narcotràfic i de les activitats de venda de drogues que es realitzaven a Espanya. Per aquests assumptes va ser jutjat i sentenciat un home a Alacant el 2005, pare i sogre dels titulars dels comptes embargats i que la fiscalia vol que passin a mans de l’Estat andorrà.

El Tribunal Superior va veure ahir la vista en què el fill del condemnat per narcotràfic va recórrer contra la sentència dictada per Corts el juliol passat. I ho va fer perquè considera que els diners embargats li han de ser retornats perquè malgrat haver estat jutjat per dos delictes de narcotràfic mai no ha estat condemnat. El propietari dels diners va ser detingut i empresonat l’any 1990 conjuntament amb el seu pare, propietari d’una empresa de transports a Alacant, després que es trobessin a l’interior d’un vehicle frigorífic de la seva flota fins a tres tones d’haixix amagades en un doble fons.

L’advocada de l’home va indicar a la vista que els diners haurien de tornar al client, ja que no se’l pot condemnar a Andorra si ha estat absolt a Espanya dels delictes pels quals se suposa que hauria obert els comptes amb l’objectiu de blanquejar els beneficis del narcotràfic.

La fiscalia va admetre que el propietari dels comptes i la seva exdona, que també va ser acusada de narcotràfic, havien estat absolts per la justícia espanyola, però va recordar que no pas el pare i sogre, que sí que va ser condemnat. El ministeri públic va assenyalar que un dels arguments que va esgrimir la parella davant dels tribunals espanyols va ser que havien signat uns documents a petició del pare per obrir els comptes al seu nom, però que no sabien que els diners que s’havien ingressat provenien d’activitats delictives. També va assenyalar que més enllà que la sentència de la justícia de l’Estat veí del sud els absol, en el mateix escrit s’acorda el comís de tots els actius relacionats amb aquest cas de narcotràfic.

Uns diners que malgrat ser originaris d’una activitat delictiva realitzada a Espanya es quedarien a Andorra, segons els criteris de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners. Aquesta legislació indica que si no hi ha un conveni específic entre el país on s’ha comès el delicte i el que té els diners embargats els actius no han de ser repatriats. I aquest és el cas, ja que Andorra i Espanya no tenen aquest conveni.

tracking