Política

Sant Julià no ha cobrat encara els tributs del 2016

El comú no ha passat el cobrament del foc i lloc ni l’impost d’activitats econòmiques

Sant Julià no ha cobrat encara els tributs del 2016Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria no ha cobrat els impostos parroquials d’enguany, segons van cor­roborar diferents empresaris i fonts de la pròpia corporació. La situació d’estranyesa entre la població laurediana ha portat diferents particulars i societats a demanar directament al comú el perquè d’aquesta situació. Els impostos haurien d’haver quedat tancats el primer trimestre d’aquest any, però han passat sis mesos més (i només en queden tres per acabar l’exercici) sense que s’hagi fet l’enviament de rebuts als bancs. Segons fonts properes al comú, la corporació ha estat tot aquest temps centrada en les auditories del comú i de Naturlandia i de fer una radiografia de com estaven els comptes. Com que no s’han aprovat els comptes del 2015, pels dubtes sobre possibles irregularitats de l’anterior corporació o de Naturlandia, tampoc s’ha pogut aprovar el pressupost d’enguany. I és en aquest escenari d’incertesa on es va decidir no fer el cobrament del foc i lloc i l’impost d’activitats econòmiques.

Sense un motiu clar

Diferents persones que s’han interessat pel no cobrament de tributs van manifestar ahir que el motiu que es dóna no és clar. Segons aquestes fonts, fa la sensació que està vinculat al fet que el comú vol posar en marxa tots els mecanismes a la vegada un cop es prengui la decisió que no pas perquè hi hagi algun impediment legal per cobrar-los. En aquesta línia, tres experts en finances comunals van assegurar ahir que no existeix cap vinculació entre la manca de pressupost d’una administració i el fet de cobrar o no els tributs anuals. Com a exemple es posa el mandat del Partit Socialdemòcrata on Jaume Bartumeu mai va tenir un pressupost aprovat, però en cap cas aquesta situació va alterar el cobrament d’impostos. El fet de funcionar amb dotzenes parts (tal com passa durant aquest any a Sant Julià) no afecta l’apartat recaptatori.

Entitats sense subvenció

La falta de pressupost per a aquest any ha comportat un problema també per a les entitats lauredianes. Tant les de tipus esportiu, com cultural i social encara no han rebut cap partida per part del comú. Segons fonts properes a l’administració local, s’ha comunicat a les entitats que no hi haurà cap problema per al pagament de les subvencions un cop estigui aprovat el pressupost. El motiu que s’ha donat a les entitats és que sense disposar de la partida original del pressupost que especifica quines són les subvencions s’ha preferit endar­rerir tot el procés. Perquè s’entén que es podria donar el cas que algun beneficiari de subvenció altres anys no tornés a ser beneficiat amb diners públics. Pel criteri de prudència s’opta per aturar-ho tot fins que s’aprovi el pressupost.

LA FALTA DE PRESSUPOST PODRIA POSAR EN RISC LES TRANSFERÈNCIES

La falta de pressupost a Sant Julià de Lòria obre tot un seguit d’incògnites perquè és una situació estranya, especialment perquè com que la llei electoral dota els comuns de majoria absoluta mai hi ha problemes per aprovar el pressupost. Una de les situacions més dubtoses és saber si Govern està legalment autoritzat a entregar les transferències a Sant Julià de Lòria en cas que no tingui els comptes aprovats. El comú lauredià té l’obligació de tenir els comptes aprovats que justifiquen en què s’ha fet la despesa dels ingressos que obté per part de l’Estat. Sense la justificació de la despesa no queda gaire clar si en pot tornar a ser beneficiari.

Govern té previst convocar una reunió amb Sant Julià tenint en compte que s’estan preparant els pressupostos de l’Estat. En aquesta preparació hi ha una part que està relacionada amb els comuns i l’executiu necessita els números tancats per poder elaborar el seu propi projecte.

Fonts demòcrates van manifestar ahir que hi ha el ple convenciment que el comú lauredià aprovarà en breu el tancament de comptes de l’any passat i, per tant, també tirarà endavant el pressupost d’enguany. El pressing ha estat molt fort en les últimes setmanes per a totes les bandes. La situació és vista com a insostenible i des de DA no es comparteix que s’estigui creant un desgast important per la inacció respecte als comptes de l’any passat.

És en aquest sentit que la major part de recomanacions que ha rebut el cònsol passa perquè aprovi els comptes i paral·lelament es desmarqui dels pagaments sense justificar de l’any anterior. Perquè bona part de la majoria comunal també discrepa que per una mala entesa lleialtat envers el comú anterior s’estigui portant la parròquia a una situació de bloqueig.

tracking