Sistema financer

Cinca desvincula el 'cas Pujol' i l'afer de BPA

El ministre remarca que són dos assumptes separats i que la justícia determinarà si es va violar el secret bancari i les conseqüències que té

Cinca desvincula el 'cas Pujol' i l'afer de BPAXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Jordi Cinca va rebutjar ahir la vinculació que fan els accionistes majoritaris de BPA entre la crisi de l’entitat i l’afer Pujol per la denúncia de pressions que va fer Higini Cierco a la Batllia. El titular de Finances va remarcar que “introduir altres temes com pot ser el cas Pujol és aliè al fons de la qüestió que és si es blanquejava o no es blanquejava a BPA” i va precisar que les actuacions de la família de l’expresident de la Generalitat “també estan judicialitzades aquí i a Espanya, i deixem treballar la justícia però no per introduir aquest element deixarà de ser una realitat que hi ha presumptes casos de blanqueig a BPA, i això és el que és important”.

El ministre va insistir, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que arran de la declaració judicial de Cierco la batlle ha fet “l’únic que entenc que podia fer davant d’unes manifestacions d’aquest abast” que és obrir una causa en relació amb elles i traslladar la informació a la batlle que ja tenia una causa oberta sobre la violació del secret bancari que es va produir “quan suposadament es van donar dades des d’una entitat bancària a les autoritats espanyoles”. I va reiterar que “són dues causes diferents si el primer executiu de l’entitat va cometre un delicte donant aquesta informació i la justícia determinarà quin és aquest delicte i quines han de ser les conseqüències, però això res te a veure amb el fet de si BPA blanquejava o no, si hi havia directius implicats en la trama de blanqueig i en els riscos de la plaça financera” per afegir que es tracta de “dues històries en paral·lel que més o menys conviuen en el temps però que estan absolutament deslligades”.

Per evitar que se sabés

Respecte als motius que podrien haver portat els responsables de BPA a facilitar la informació que els haurien requerit des d’Espanya amb suposades amenaces sobre el futur de l’entitat si no col·laboraven en el cas Pujol, el ministre de Finances va manifestar que “el sentit comú et fa pensar que només acabes sotmetent-te a un xantatge o a una pressió, a una coacció si realment entens que qui t’està coaccionant té elements per dur a terme allò sobre el que t’està pressionant” i va precisar que “des d’aquest sentit comú que jo no puc demostrar penses que si van acabar, com ara diuen, cedint a les pressions i fent fins i tot un delicte és que tenien qüestions de suficient rellevància com perquè els interessés que no se sabessin o que no rebessin les conseqüències que acabessin sent esbrinades”.

En aquest sentit, va apuntar que “el sentit comú” també porta a pensar que haurien d’haver informat de la situació que han denunciat que van patir al supervisor per comunicar-li que hi podia haver un risc sobre la seva entitat i que podria tenir conseqüències per a la plaça financera perquè valorés si calia prendre mesures o si se’ls havia de protegir “i no es va fer”, i va emfatitzar que tampoc no es va recórrer ni a l’executiu buscant aquesta protecció “ni tampoc es va fer el que fa tothom que se sent amenaçat que és senzillament anar a la policia, a la fiscalia o a la Batllia i denunciar el que està passant”.

Cinca va subratllar a més que el Govern no té ara més informació respecte a les pressions que haurien rebut els accionistes majoritaris de l’entitat. Així, va assenyalar que continuen igual que quan se’ls van fer insinuacions al respecte, sense concreció ni proves perquè arran de la declaració “no tenim documents que reforcin això” i que “en el moment que apareguin elements més substancials el Govern evidentment no es pot quedar de braços creuats i el que ha de fer senzillament per la via diplomàtica, la normal per aquestes qüestions, és adreçar-se a Espanya i interessar-se per aquesta qüestió i demanar les explicacions pertinents”. Segons el titular de Finances, el ministre d’Exteriors “quan ho cregui oportú ja demanarà el que calgui”, alhora que va indicar que si les proves arriben a la Batllia “em sembla molt apropiat perquè és qui les ha de tenir i ja decidirà el que s’ha de fer”.

GAYTAN DIU QUE "ÉS AVIAT" PER PLANTEJAR-SE ELS INTERROGATORIS

L’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytan, creu que “és aviat” per plantejar-se l’interrogatori dels comissaris espanyols José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas, de l’agregat d’Interior de l’ambaixada espanyola a Andorra, Celestino Barroso, i el seu predecessor en el mateix càrrec, Bonifacio, Boni, Díaz. Gaytan va preferir ser prudent i no “precipitar-se” i entrar a valorar la problemàtica que podria comportar citar-los a declarar per les presumptes coaccions, tenint en compte que els dos darrers gaudeixen d’immunitat diplomàtica.

Gaytan va insistir que la relació entre l’executiu andorrà i espanyol “és bona” i va posar com a exemple el suport en les negociacions amb Europa. Preguntat pels mitjans de comunicació per les darreres informacions aparegudes arran de la declaració dels Cierco, l’ambaixador d’Andorra a Espanya va recalcar que “confio que ho segueixi sent”. L’ambaixador va afegir que les presumptes coaccions “no és una qüestió governamental sinó que és de la justícia” i va assegurar que “ells faran la seva feina igual que nosaltres farem la nostra”.

CASADEVALL DEFENSA NO HAVER RENUNCIAT AL CÀRREC

El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall Medrano, va defensar ahir que no renunciés al seu càrrec quan el seu nebot, Enric Casadevall Pallé, va assumir la defensa dels germans Cierco en l’afer BPA. El president del CSJ va destacar que “jo no trio els batlles per cap assumpte, ni els mano” i va exposar que s’hauria “d’entendre quina és la funció del CSJ”, tot i que “entenc que la gent ho barregi perquè, a més, ens diem igual”.

tracking