Sistema financer

Els accionistes majoritaris diuen que desconeixien l'operativa diària

Ramon i Higini Cierco van assegurar que BPA actuava dins del paraigua legal andorrà

Els accionistes majoritaris diuen que desconeixien l'operativa diàriaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els accionistes majoritaris de l’entitat, els germans Higini i Ramon Cierco, en la seva declaració com a inculpats en la causa BPA, van assegurar que desconeixien la gestió diària del banc. Van afirmar que només estaven al cor­rent dels casos judicialitzats i que de l’operativa amb Rafael Pallardó, testaferro del suposat mafiós xinès Gao Ping, no en van tenir constància fins que va sortir a la llum el cas Emperador.

Ramon Cierco va ser el primer a comparèixer. Va arribar a la Batllia deu minuts abans de les 10 del matí acompanyat dels seus advocats, Maribel Lafoz i Enric Casadevall. Dins de la sala del tribunal 1 ja esperaven la batlle del cas, Canòlic Mingorance, i el fiscal general, Alfons Alberca. Posteriorment va arribar el lletrat de Govern, Manuel Pujades.

La compareixença de Ramon Cierco va durar menys de 30 minuts i, quan va sortir-ne, el petit dels germans no va voler fer cap declaració als mitjans de comunicació presents. Posteriorment, en un comunicat de premsa, es va ressaltar que en la declaració Cierco va assegurar “que tenia el convenciment absolut que es va actuar sota el paraigua legal andorrà en tot moment”.

Al cap de dues hores va ser el torn d’Higini Cierco, que va arribar acompanyat de l’exdirector financer de BPA, Santiago de Rosselló. L’expresident de BPA va coincidir en les explicacions donades pel seu germà, abans de denunciar les presumptes pressions de les autoritats espanyoles exigint informació sobre el cas Pujol. El testimoni del gran dels Cierco es va allargar durant prop de 40 minuts i, de la mateixa manera que el seu germà, no en va voler parlar a la sortida.

Les declaracions dels accionistes majoritaris es mantenen en la línia de les dels exmembres de la comissió de prevenció de blanqueig, que van comparèixer dimecres, i de la de l’exconseller delegat, Joan Pau Miquel. Tots han coincidit a insistir en el fet que el banc operava amb normalitat.

Avui està previst que compareguin els darrers gestors del banc. La batlle preveu presentar, dilluns, l’aute de processament. A partir de llavors, les parts implicades tindran 15 dies per demanar noves proves o citar més testimonis, que Mingorance haurà de decidir si accepta. Fins que no es tanqui aquesta fase d’instrucció del cas, el dossier no podrà ser derivat al Tribunal de Corts.

tracking