Sistema financer

Directius antiblanqueig de BPA declaren pel cas Pallardó

Membres de la comissió que vetllava per evitar l’arribada de capital d’origen il·lícit van respondre sobre els ingressos de l’empresari quan es van disparar el 2010

Directius antiblanqueig de BPA declaren pel cas Pallardó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre antics membres del comitè de prevenció de blanqueig de Banca Privada d’Andorra (BPA) van declarar ahir davant la batlle Canòlic Mingorance en el marc de la fase final d’instrucció de la causa del cas. Juan Cejudo Peña, Josep Elfa Farré, Luis Pablo Laplana Moraes i Jordi Guimó Tor­rents van haver de respondre per l’operativa amb Rafael Pallardó, testaferro del suposat mafiós xinès Gao Ping.

Mingorance va demanar als exresponsables de BPA per les operacions, que es van disparar el 2010. Entre el 2008 i 2009, Pallardó havia realitzat 127 ingressos, de 4,3 milions d’euros el primer any i 10,2 el segon. El 2010, la quantia va ascendir fins als 25,1 i, el següent, 27,8. El 2012 van caure fins als 100.000 dòlars, coincidint amb el cas Emperador. L’operació policial de la justícia espanyola contra la màfia xinesa va suposar que s’embarguessin comptes a 122 persones i 235 societats.

Testimonis divergents

Davant la pujada dels ingressos de Pallardó el 2010, la batlle va preguntar als exresponsables per què havien decidit donar llum verd a les operacions i si l’auge no els va fer aixecar les alarmes. Els exmembres de la comissió antiblanqueig van oferir poques concrecions i no coincidents en respondre a Mingorance. Les respostes es van moure entre que la decisió de permetre l’operativa havia estat presa per unanimitat de l’ens antiblanqueig, d’altres va apel·lar que es va haver d’arribar a un consens. El llum verd de l’informe Compliance o el vistiplau de l’exconseller delegat de l’entitat, Joan Pau Miquel, van ser altres raons que van donar els directius per justificar la seva actuació amb Pallardó.

A banda de Cejudo, Elfa, Laplana i Guimó, ahir també va declarar Ana María Bermejo, gestora de l’entitat. Era la primera vegada que se la citava a declarar en aquesta causa. En aquest cas, la batlle va voler aprofundir en les compensacions que hauria realitzat la gestora a Pallardó, per un munt aproximat de mig milió d’euros.

A punt de complir-se un any i mig d’obrir-se el dossier, Mingorance ha accelerat aquests dies les declaracions per poder tancar la instrucció del cas BPA i que passi al Tribunal de Corts. A banda del factor temporal, la batlle ha esgotat totes les pròrrogues de presó provisional per a l’exconseller delegat de BPA. Així, al novembre, haurà de sortir en llibertat si el cas segueix en fase d’instrucció. Per contra, en cas que el dossier arribi a Corts, Miquel podria seguir tancat fins que se celebri el judici o durant un màxim d’un any més.

Les declaracions dels responsables de BPA arriben tres setmanes després que l’exconseller delegat respongués per la mateixa operativa. Davant la batlle, Miquel va insistir en la “normalitat” de l’operativa de l’entitat i va negar que s’haguessin produït pràctiques que no fossin correctes. Durant les prop de cinc hores que va durar el testimoni, l’exresponsable de BPA va informar de la normativa aplicada en prevenció de blanqueig i de les gestions amb Pallardó. A més, va afegir que no n’havia informat en el seu dia el consell d’administració i la comissió de disciplina i control ja que es van considerar les compensacions una pràctica “normal”.

HIGINI I RAMON CIERCO RESPONDRAN AVUI COM A INCULPATS DAVANT DE MINGORANCE

Els germans Higini i Ramon Cierco declararan avui en qualitat d’inculpats per un delicte major de blanqueig de diners o valors, comès amb habitualitat, en el marc d’un establiment bancari i en grup organitzat.

Els accionistes majoritaris de BPA havien de respondre davant de la batlle instructora del cas, Canòlic Mingorance, el passat 27 de juliol però la vista es va suspendre davant la decisió dels Cierco de fer un canvi d’advocat. La batlle va concedir-los uns dies per tal que la nova lletrada, Maribel Lafoz, es pogués posar al dia de l’extens dossier que detalla el cas.

Ramon Cierco serà el primer a comparèixer davant de la batlle. Dues hores després és previst que ho faci el seu germà. Tant el ministeri fiscal com el representant del Govern –part també actora en la causa des del maig passat– podran estar presents en la declaració si ho consideren oportú.

La declaració a la Batllia dels màxims accionistes de BPA arriba setmanes abans de la compareixença que hi ha prevista, davant de la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera, al Consell General. Tot i que podrien haver rebutjat la sol·licitud, els Cierco van decidir que volien donar explicacions davant dels consellers.

tracking