successos

Cent quilos de cocaïna en un veler andorrà

L’armada va descobrir la droga en un vaixell amb bandera del Principat que es trobava sense permís
en aigües de Cartagena d’Índies

Cent quilos de cocaïna en un veler andorrà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unitats de guardacostes de l’armada colombiana han comissat aquesta setmana 103 quilos de cocaïna en un veler amb bandera d’Andorra prop de Cartagena d’Índies, segons va informar aquest cos en un comunicat dimecres passat a la nit (a la tarda hora local). Cap dels detinguts era de nacionalitat andorrana. Quan els agents de l’armada revisaven la documentació del vaixell, anomenat Sabir, es van adonar que no tenia permís per estar a Colòmbia i estava “incomplint la normativa marítima”, precisa el comunicat. L’embarcació estava formada per un colombià i tripulants de França, Austràlia i Veneçuela. Cap de les persones estrangeres a bord disposava de passaport o cap altra identificació. A hores d’ara no ha transcendit si entre la tripulació hi havia el propietari del Sabir o el vaixell s’havia llogat. L’armada colombiana sí que va especificar que el control del veler es va fer perquè la policia colombiana havia enviat una informació amb sospites sobre l’embarcació.

El vaixell va ser portat fins a l’estació de guardacostes de Cartagena d’Índies, on es va inspeccionar amb dos gossos especialitzats de la policia. Les unitats canines antidroga van trobar un amagatall amb 103 paquets rectangulars que contenien cocaïna. El tripulant colombià, el veler i la cocaïna van quedar en custòdia de la policia, mentre que els estrangers van ser entregats al servei de migració de Colòmbia perquè fes els tràmits corresponents per poder-los identificar. L’armada del país sud-americà no va donar a conèixer el nombre dels detinguts.

En el comunicat de l’armada s’apunta que la droga requisada pertany a l’anomenat Clan del Golfo. Les hipòtesis amb les quals treballa apunten que la intenció era enviar “la partida cap a Panamà i d’allà fins als Estats Units, on tindria un valor aproximat de 3,5 milions de dòlars”. La policia andorrana està col·laborant amb la investigació a través d’Interpol per ajudar a establir les possibles connexions amb el propietari del vaixell.

PROP DE 900 VAIXELLS DEL PAÍS

La possibilitat de matricular un vaixell amb bandera andorrana va començar el 1974 i actualment existeixen 880 embarcacions amb matricula del país. La legislació obliga que tan sols poden tenir matrícula andorrana els vaixells propietat de persones físiques nacionals, tant andorrans com residents, com societats que estiguin donades d’alta al Principat. Els requisits per a la matriculació són els estàndards, amb una assegurança obligatòria i la documentació de compravenda de l’embarcació. El fet que un vaixell tingui bandera andorrana no té cap obligació subsidiària per al país, per a cap del món, en cas que es cometi un delicte amb l’embarcació. Els tres tipus d’unitats que més es matriculen són els iots, les motos d’aigua i les embarcacions pneumàtiques.

EL 'SABIR' VA HAVER DE SER RESCATAT D'UNA TEMPESTEA EL 2013

Una patrulla espanyola de salvament marítim va haver de rescatar el veler Sabir 37 quilòmetres al nord de Lanzarote el desembre del 2013. Una forta tempesta va trencar les veles de l’embarcació i al mateix temps es va espatllar el motor. En el veler viatjaven cinc homes que estaven a Eivissa i que van decidir viatjar fins al Carib. Les informacions no ho especifiquen però se suposa que haurien llogat el Sabir per fer unes vacances al Carib. Dels cinc tripulants es van fer públics el noms de pila: Toni, Daniel, Gerardo, Pepe i Patrick. La travessia va començar el 28 de novembre amb un primer trajecte entre Eivissa i la ciutat espanyola de Cartagena. Posteriorment van desplaçar-se fins a Gibraltar i posteriorment a Tenerife. A les Canàries havien de fer l’última parada fins arribar al Carib. Quan estaven a prop de Lanzarote es van trobar el fort temporal. Durant un dia i mig van aguantar la tempesta però en perdre les veles i el motor es van quedar sense opció de guiar el vaixell. Van patir també vies d’aigua en el casc del veler. Perduts al mar van demanar ajut per ràdio. La unitat de Salvamar els va localitzar i els va remolcar durant setze hores fins a Arrecife. A les fotografies de l’arribada al port es pot constatar com el Sabir té bandera andorrana a la part de popa i una espanyola al pal de les veles.

tracking