Medi ambient

Augment de residus al forn i a la deixalleria

En el primer semestre s’han rebut 1.142 tones més al forn que en el mateix període del 2015

Augment de residus al forn i a la deixalleriaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre de tractament de la Comella ha incrementat la gestió de residus en el primer semestre del 2016, respecte al mateix període de l’any anterior, segons les dades publicades per CTRASA. En concret, de gener a juny del 2015 van rebre 19.845 tones de residus, per les 20.987 dels primers sis mesos d’enguany, el que suposa una diferència de 1.142 tones. Si aquesta tendència es confirma fins a finals d’any, seria el cinquè exercici consecutiu d’augment. Per mesos, els que registren un increment més significatiu són el febrer, amb un augment de 387 tones –que en part s’explica perquè el 2016 és any de traspàs i al febrer hi ha un dia més– i el gener, amb 269 tones més rebudes.

Pel que fa als residus sòlids urbans, també experimenten un creixement. En concret, de 541 tones, passant de les 14.683 d’inici del 2015 a les 15.224 d’enguany. La tendència, doncs, apunta a un creixement a finals d’any que suposaria el segon consecutiu en les deixalles que es generen a les llars i als establiments hotelers. Aquesta xifra s’analitza generalment com un indicador de l’estat econòmic del país, en el sentit que com més residus sòlids urbans es tractin, més activitat hi ha al país, tant pel que fa a residents com a turistes.

L’increment en la gestió de residus també s’ha traduït en un augment de l’electricitat produïda fruit de la valorització energètica. En concret, de gener a juny s’han venut 7.386 megawatts a FEDA, 257 més que els 7.129 del mateix període de l’any passat.

En relació amb el funcionament, la instal·lació tan sols ha deixat d’estar operativa menys de tres hores com a resultat d’aturades no programades, durant aquests sis mesos. A banda, al juny es va aturar durant quasi onze dies per una aturada programada.

Deixalleria

La deixalleria també presenta xifres més elevades de tractament de residus en el primer mig any. En concret s’han incrementat en 492 les tones rebudes, i s’ha arribat a les 5.748. Per mesos, el febrer i el maig són els que concentren els principals increments. El febrer de l’any passat a la deixalleria hi van arribar 731 tones de residus, mentre que al d’enguany ho han fet 1.003. Una variació similar a la de fa dos mesos, al maig, quan es va passar de les 772 del 2015 a les 1.032 actuals. L’augment, però, ha estat força desigual, ja que hi ha hagut períodes de temps, com el març o juny on la xifra de deixalles s’ha reduït, tot i que de manera poc significativa.

Tot plegat fa que es confirmi la tendència creixent dels darrers anys, que es tradueix en una major conscienciació de la població pel que fa al reciclatge.

Pel tipus de residu, els dos que segueixen arribant a la deixalleria amb més quantitat són els envasos de vidre i la fusta. Fins al juny hi van arribar 1.405 tones d’aquest producte, 68 més que el 2015. En el cas de la fusta l’increment és molt més notable, i s’ha passat de les 617 a les 974 tones.

tracking