Sistema financer

La declaració dels germans s'ajorna pel canvi d'advocat

Els màxims accionistes de BPA han fet un canvi d’advocat en la causa penal i la batlle instructora del cas li ha donat uns dies perquè es posi al dia

La declaració dels Cierco s'ajorna pel canvi d'advocatRTVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les declaracions dels germans Higini i Ramon Cierco a la Batllia com a inculpats per la causa BPA han quedat ajornades fins a mitjan agost, probablement per al dia 18. Ramon Cierco havia de comparèixer ahir i ja no ho va fer. Avui s’havia previst que fos el torn per a Higini i tampoc declararà.

El motiu és que els Cierco han decidit substituir Jaume Bartumeu com a advocat en la causa penal, i per aquest motiu la batlle instructora, Canòlic Mingorance, ahir a primera hora els va comunicar que els concedia uns dies per tal que la nova lletrada, Maribel Lafoz, es pugui posar al dia de l’extens dossier que detalla el cas.

Aquest moviment pot cor­respondre al que en l’àmbit judicial es podria veure com una irregularitat pel fet que un mateix advocat, Jaume Bartumeu, liderés d’una banda la defensa de la causa penal per l’afer BPA i de l’altra la demanda que els Cierco van presentar com a actors civils a la Batllia, en la qual reclamen 364,5 milions d’euros a Govern i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) per presumptes danys i perjudicis que “l’actuació de l’administració els ha causat en el marc del denominat cas BPA”. Amb el canvi d’advocats dels accionistes majoritaris de BPA, Lafoz s’incorpora a l’equip jurídic i s’encarregarà de la causa penal. Jaume Bartumeu, però, es mantindrà també a l’equip, segons van explicar fonts del Grup Cierco. Lafoz és excomissària de policia i des de gener, després de les eleccions comunals, és consellera al comú d’Encamp per Liberals d’Andorra.

Des de Govern, ahir a la tarda el ministre de Justícia, Xavier Espot, va evitar fer valoracions sobre l’elecció de Lafoz i es va limitar a afirmar que “ja no és membre del cos” de policia, i per tant la prohibició per incompatibilitat de càr­recs “no és aplicable”. “Cadascú pot escollir la representació lletrada que vulgui o canviar-la quan vulgui”, va comentar el ministre. A banda, va afegir que “suposo que –Lafoz– sap quins són els seus deures i tindrà present no incórrer en violació del secret professional” a l’hora d’un possible ús d’informació confidencial de la seva etapa com a comissària.

De Roselló declara

Qui sí va declarar ahir va ser un dels exdirectius de BPA, Santiago de Roselló. Durant quatre hores va comparèixer davant Mingorance, que ja es troba en la fase final de la instrucció del cas. De Roselló ja estava inculpat en la causa general, per la qual va donar explicacions ahir, i també és un dels dirigents de l’entitat inclosos en la querella de Govern.

En la declaració va negar que des de l’entitat s’haguessin comès delictes de blanqueig de capitals en l’operativa amb Rafael Pallardó (testaferro del suposat mafiós xinès Gao Ping). Per l’exdirectiu es tractava exclusivament d’una qüestió fiscal i per tant no era delicte a Andorra. En relació amb els creixents moviments exponencials de diners, va afirmar que tota l’operativa era raonable.

Sobre els advertiments que BPA hauria rebut d’entitats i organismes internacionals per “pràctiques dubtoses”, segons s’afirma en la querella de l’executiu, De Roselló no considerava que fossin rellevants perquè considerava que en les actuacions que es feien des del banc no es cometia cap irregularitat. També va declarar que ni el Comitè d’Auditoria i Control de BPA ni el consell d’administració havien aprovat les guies sobre què s’havia de reportar a instàncies superiors i que, en situacions complexes, l’última paraula la tenia el responsable d’aquest organisme intern de l’entitat. De manera que per Roselló ni les auditories externes ni en l’àmbit intern van assenyalar res de rellevant. Finalment, va dir que els sistemes de control de l’entitat no estaven inspirats en estàndards internacionals.

LAFOZ: COMISSÀRIA POLÍTICA I ADVOCADA

La nova lletrada dels germans Cierco en la causa penal de BPA és Maribel Lafoz. Va ser comissària de policia, i va ser nomenada el 2013 directora adjunta. Controlava l’àrea tècnica i la de fronteres i immigració. Aquest càrrec, però, el va deixar el març de l’any passat per diferències internes amb la nova direcció, i va passar a ocupar el càrrec de cap de l’àrea de policia administrativa i de suport. El gener d’enguany va demanar la jubilació del cos per prendre possessió com a consellera del comú d’Encamp per Liberals d’Andorra i evitar possibles incompatibilitats. Ja amb càrrec a la parròquia es va instal·lar com a advocada, ja que és llicenciada en dret.

ELS CIERCO COMPAREIXERAN AL CONSELL GENERAL

Ramon i Higini Cierco compareixeran, a priori, el mes de setembre per l’afer BPA al Consell General, en la denominada comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera. Els màxims accionistes s’haurien mostrat disposats a donar explicacions als consellers generals. Sobre la taula s’han posat diverses dates però encara no se n’ha concretat cap, però tot apunta que serà al setembre, segons es creu des de la mateixa comissió.

tracking