Justícia

Rosselló serà processat a l'Audiència Nacional espanyola pel 'cas Clotilde'

Se l’acusa dels delictes de pertànyer a una organització criminal i blanqueig de capitals

Rosselló serà processat a l'Audiència Nacional espanyola pel 'cas Clotilde'Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exdirector financer de Banca Privada d’Andorra (BPA), Santiago de Rosselló Piera, serà processat a Espanya en el marc del cas Clotilde. En l’aute, el jutge de l’Audiència Nacional, Eloy Velasco, li imputa els presumptes delictes d’organització criminal i blanqueig de capitals.

El cas Clotilde, pel qual ja es va condemnar l’exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo, tenia dar­rere una màfia russa internacional. Segons es desprèn de la interlocutòria es tractava d’una “organització piramidal molt ben estructurada”, que encapçalava un general de l’exèrcit rus, Viktor Kanaikine.

Del transcurs de la investigació i després de la declaració dels imputats, Velasco ha ordenat que es jutgin nou persones. El cap de la màfia russa, Andrei Petrov, qui dirigia les operacions a Lloret, per pertinença a organització criminal i blanqueig de diners; Boris Petrov, pare del cap de la trama; Sergey Nalimov, a qui, segons el jutge, Petrov informava de les activitats i demanava permís per dur a terme les operacions financeres; el responsable financer de l’organització criminal que s’ocupava dels moviments entre els paradisos fiscals i la resta de territoris, i Andrei Zintxenko.

Pel que fa a l’exdirectiu de BPA, se l’acusa d’haver ofert serveis financers dissenyats per l’organització. També per presumpte blanqueig està acusat Joan Ernest Ribas Donato, que feia de gestor, assessor fiscal i comptable de les empreses de Petrov; així com l’arquitecta Pilar Gimeno i la seva germana Teresa, que assessoraven les empreses de Petrov en assumptes immobiliaris i en gestionaven els lloguers.

A banda dels nou acusats per Velasco, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va condemnar l’exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, a nou anys i mig any d’inhabilitació i a pagar 450.000 euros pels delictes de suborn i prevaricació. Petrov va quedar en llibertat provisional després de pagar una fiança de 80.000 euros. El jutge de l’Audiència Nacional també ha obert una peça separada per localitzar els tres principals investigats: Kanaikine, Nalimov i Zintxenko.

REBUTJAT EL RECURS DE MIQUEL PER SORTIR DE LA PRESÓ

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha rebutjat el recurs presentat per l’exdirector de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel, a la pròrroga de presó provisional de quatre mesos que la batlle instructora va decretar el mes de març passat. En la vista, celebrada el passat 14 de juliol, la defensa havia argumentat que la situació “d’alarma social” que es va produir quan va esclatar el cas s’ha acabat i que durant la investigació ha col·laborat amb la justícia, que no té capacitat per influir en els testimonis i que no hi ha risc de fuga.

El TSJ, però, ha decidit desestimar el recurs a la pròrroga. La batlle instructora ha donat el vistiplau a una de nova de quatre mesos, és a dir, fins al novembre. A partir de llavors, Miquel quedaria en llibertat –s’han executat el màxim de prolongacions permeses– si la batlle no ha passat la causa al Tribunal de Corts. En cas de fer-ho, la presó provisional es podria prolongar durant un any més.

tracking