Jocs d'atzar

La loteria reparteix 1,2 milions a Andorra

Una botiga de records de l’avinguda Meritxell reparteix vint dècims del número 42.802, guanyador del primer premi de dissabte

La loteria reparteix 1,2 milions a AndorraS.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer premi de la loteria nacional espanyola ha caigut a Andorra la Vella. El número 42.802, premiat amb 600.000 euros, va ser venut a la botiga Records Matiner de l’avinguda Meritxell i a un altre establiment del país encara desconegut. Francesc Torrecillas i María Valiño, propietaris d’aquest petit comerç situat en ple centre de la capital, van repartir dues sèries completes del número premiat –comprat a una administració de Barcelona–, el que equival a 1,2 milions d’euros en conjunt. Fins ahir només dos afortunats havien passat per la botiga, dos veïns d’Andorra la Vella i Encamp, tot i que el comerciant augura que hi ha més residents agraciats. Un d’ells es va informar ahir dels resultats del sorteig a través d’Internet i va acudir a la botiga el mateix dissabte per saber el que havia de fer, mentre que l’altre client es va assabentar de la seva fortuna al local mateix. Dos clients dels habituals, ambdós jubilats.

Torrecillas explicava ahir al migdia després de donar a conèixer als periodistes que havia repartit milers d’euros com va rebre un d’ells la notícia: “Va venir aquí, va mirar la loteria i va dir que tenia el número sencer i es pensava que posava 600 euros. Li vaig dir que el premi era de 600.000 euros i em va preguntar que quant li havia tocat. Li vaig dir que 60.000 euros. I hòstia, tremolava i tot”. El venedor fa la nar­ració de la reacció del seu client mentre confessa estar “content perquè ha tocat a gent que sé que ho necessitava”. “Li ha anat de conya perquè era un home jubilat que vivia de la pensió, que no dóna per a molt”, relata, mentre afegeix que “marxava i deia que no s’ho creia. I jo li deia, creu-t’ho perquè t’ha tocat”. Aquest home es va embutxacar 60.000 euros, mentre que l’altre afortunat no sabia si tenia dos o tres dècims, de manera que es podria endur 180.000 euros.

Quatre premis en una dècada

Fa 22 anys que Torrecillas i Valiño van obrir un quiosc a l’avinguda Meritxell número 67 que ha acabat esdevenint una botiga de souvenirs per als turistes. Malgrat els canvis, sempre han venut loteria. I el d’ahir no va ser el primer premi que van repartir. El matrimoni ha venut números guanyadors en quatre ocasions. L’any 2005 va caure un primer premi de la loteria espanyola com el de dissabte, de 600.000 euros per sèrie, mentre que els anys 2011 i 2012 van repartir un cinquè i un quart premi del sorteig de Nadal.

Uns al·licients que per a una botiga que no és una administració de loteria ajuda a portar més gent, tot i que només durant els primers dies. “Sí que ve més gent però se n’obliden aviat. Els primers dies puja però al cap dels dies torna a baixar, sempre passa el mateix”, exposa mentre revela que en el seu cas la venda de números ha baixat més d’un 50% en qüestió de tres anys. Els culpables? Tres, per a aquest comerciant. L’auge de la compra de loteria a través d’Internet, les màquines d’autoservei i el canvi legislatiu de l’any 2013 a partir del qual els premis de la loteria van començar a pagar impostos. L’estat veí del sud aplica un gravamen del 20% sobre els premis superiors a 2.500 euros.

“Tot això es nota. La venda ha caigut en picat. Abans sí que es venia, però ara si això no millora la cosa està fotuda” Torrecillas, que considera que “la cosa només pot anar a millor, perquè a pitjor no”, es mostra molt crític amb els centres comerciants que venen loteria “com a reclam”.

Records Matiner és una botiga amb productes destinats als turistes. Tot i així, una quinzena de veïns del barri hi compren loteria. Un d’ells és Manuel García, a qui només li van tornar els diners. “He vist avui que havia tocat la loteria, però a mi no m’ha tocat res. No em fa pena, no em posaré a plorar per això. Al principi tenia més sort, però ho vaig deixar”, confessava des de l’entrada del local. Una altra compradora, Gala Isabel González, sí que es va deixar endur pel cop de sort aliè. “Tenim família aquí i ens han dit que havia tocat la loteria i hem vingut perquè ha tocat el premi. A veure si a mi també em toca, que sempre va bé”.

tracking