Rebel·lió a Turquia

Dos andorrans estan bloquejats a Turquia

Dos funcionaris es troben a la principal ciutat turca on estan participant en un congrés de la Unesco que estava previst fins a dimecres

Dos andorrans estan bloquejats a Turquia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos andorrans es troben bloquejats a Turquia on estaven participant en una reunió de l’Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco), en el moment que es va produir el cop d’Estat que no va acabar prosperant, segons va informar el Govern. Els dos funcionaris són Andreu Jordi, delegat permanent d’Andorra davant la Unesco i treballador d’Exteriors a l’ambaixada de París, i Ricard de Deus, coordinador de Patrimoni Cultural.

Ambdós participaven en una reunió que va començar el 10 de juliol i havia de durar fins al 20, on la Unesco havia d’analitzar 27 candidatures per incloure-les en el patrimoni cultural i natural mundial. Tot i així, arran del cop d’Estat fallit es va decidir suspendre la trobada “fins a nou avís”, va indicar l’organització en un comunicat i els dos ciutadans del Principat es troben en espera de poder abandonar Turquia. “Els andor­rans estan bé i ara estan en espera que es restableixi el servei de vols per poder tornar”, van indicar fonts del Govern a última hora de la nit. En una breu conversa amb el Diari al matí, Ricard de Deus va manifestar que “estem tranquils i la situació no és caòtica”.

El divendres a la matinada, quan es va iniciar la revolta militar, el Govern va anunciar en les xarxes socials que habilitava un telèfon perquè els ciutadans o residents en el Principat que es trobaven en el país otomà poguessin informar de la seva situació. “No ha trucat ningú”, van puntualitzar les fonts governamentals ahir. Tampoc tenien constància que hi hagués ciutadans del país a Turquia les agències de viatge, perquè després de l’atemptat a l’aeroport la demanda per aquesta destinació ja havia baixat.

Recomanacions per als turistes

Des del Govern també van indicar als possibles turistes que es trobessin a Turquia que no surtin dels hotels o dels llocs d’allotjament dijous a la nit. “La recomanació segueix vigent, que romanguin en els hotels i es posin en contacte amb els serveis consolars”, va precisar les fonts de nou durant la jornada d’ahir.

Alhora, van recordar a tots els ciutadans que s’han de registrar al web del ministeri d’Afers Exteriors, tots els nacionals o residents que tenen previst viatjar fora del país durant les vacances d’estiu, especialment, si van a països com Turquia, on la nit entre divendres i dissabte es van viure moments d’angoixa quan els militars van treure els tancs als carrers i van provocar greus enfrontaments amb la població que es va mobilitzar per oposar-se al cop d’Estat i va acabar impedint que prosperés. La revolta, però, va deixar un balanç de 265 morts, la majoria, 161, són civils, mentre que la resta són soldats sublevats. D’altra banda, també va provocar més de 1.440 ferits.

Els fets van començar cap a les deu de la nit de divendres, quan el primer ministre del país otomà, Binal Yildirim, confirmava per la televisió que uns militars estaven intentant perpetrar un cop d’Estat. A la mitjanit, el president del país, Recep Tayyip Erdogan, va demanar que els ciutadans sortissin al carrer per revertir la revolta militar. Els colpistes van arribar a controlar la seu de l’Estat Major i van prendre com a ostatge el seu cap, Hulusi Akar. A més, també van prendre amb els seus tancs la televisió nacional i l’aeroport, que es va veure obligat a suspendre tots els seus vols. Els militars sublevats, fins i tot, van arribar a decretar el toc de queda i la llei marcial.

Restablerta la democràcia

Però la crida d’Erdogan va obtenir els seus fruits i milers dels seus simpatitzants van prendre els carrers i van revertir el cop. A les dues de la matinada, el servei d’intel·ligència turc donava per fracassat l’intent de cop d’Estat. En un breu comunicat, l’exèrcit confirmava que s’havia restablert la democràcia. “Les forces armades turques han pres completament les administracions del país per restaurar l’ordre constitucional, la democràcia, els drets humans, la llibertat, l’imperi de la llei i la seguretat nacional, que va ser danyada”, va indicar l’exèrcit. Per la seva part, cap a les tres de la matinada, Erdogan, que estava de vacances a la localitat costanera de Marmis, en el mar Egeu, va aterrar a Istanbul.

Finalment, el dissabte al matí, els militars colpistes van posar en llibertat Akar. En aquest context, Erdogan va assegurar que els que van perpetrar la revolta “són uns traïdors” i ahir va començar a realitzar una purga a l’exèrcit que es va saldar amb 2.839 militars detinguts i la destitució de més de 2.700 jutges en tot el país.

Dos andorrans estan bloquejats a Turquia

tracking