Massacre a Niça

Commoció

Les autoritats andorranes acompanyen l’ambaixadora De Matha, que fa una crida a la “unitat” després d’un atac que qualifica de “bàrbar”

CommocióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Colpidor minut de silenci ahir al migdia a l’ambaixada francesa en memòria de les 84 persones atropellades per un camió conduït per un terrorista que va irrompre a la zona tallada per veure els focs artificials del 14 de juliol. “Han atemptat contra els nostres valors: la unitat, la igualtat i la fraternitat”, va denunciar l’ambaixadora, Ginette de Matha, al mateix escenari on 18 hores abans, amb motiu de la celebració de la festa nacional francesa, feia una crida a “no deixar-nos dominar per la por”.

De Matha, molt afectada per la massacre a Niça, que va qualificar de “bàrbara”, va demanar “unitat” i “força”. L’ambaixadora va estar acompanyada del cap de Govern, Toni Martí, a qui li faltaven paraules per condemnar el succés. “Tots els qualificatius queden curts”, va lamentar, tot recordant els reiterats “cops” que ha viscut el país veí els darrers mesos. “Només puc tenir paraules de repulsa enèrgica davant actes que no tenen cap justificació”, va dir, per afegir que “França sap que a Andorra té un amic en uns moments tan durs”.

Les autoritats van mostrar la solidaritat amb el poble gal en l’homenatge. El síndic general, Vicenç Mateu, va remarcar que el succés posa de manifest com “una sola persona pot posar en perill la convivència i la pau”, i va ressaltar que “no és un atemptat a Niça ni a França. Afecta tota la humanitat”. Missatge compartit per les forces del Consell. “És molt difícil viure quan saps que hi ha persones disposades a morir matant. La solució passa per l’educació i això costarà i caldrà temps”, va dir el liberal Joan Carles Camp. Des de SDP, Víctor Naudi va remarcar que del terrorisme “ningú queda exempt”, tot i que va fer una crida a “demostrar que no ens arrugarem davant de qualsevol amenaça de terrorisme i cal seguir defensant els valors universals de la llibertat i els drets humans”. Per la seva part, el conseller general del PS Pere López va “encoratjar les administracions a fer tot el possible per protegir-nos perquè al final tots podem ser víctimes qualsevol dia d’un atac com aquest”.

Més efectius policials

El ministeri d’Interior va incrementar ahir els efectius disponibles del cos de policia. Es va reforçar la seguretat als voltants de l’ambaixada i als centres educatius del sistema francès. Tant ahir com els propers dies es preveu que s’incrementin els controls a les fronteres, tant amb França com amb Espanya.

En tancar l’edició, des de l’executiu no es tenia constància de cap andorrà entre les víctimes de la massacre, comesa per un francotunisià de 31 anys, i que el govern veí atribueix a motivacions gihadistes. Des d’Exteriors s’ha posat a disposició el telèfon d’emergències consulars +376 324 292. L’ambaixada d’Andorra a França va facilitar el telèfon +33 61 802 841 per a qualsevol emergència en territori francès.

tracking