Medi ambient

Detectats 450 punts d'abocaments incontrolats en els darrers cinc anys

Govern vol alleugerir els tràmits per poder retirar vehicles abandonats en terrenys de particulars

Detectats 450 punts d'abocaments incontrolats en els darrers cinc anysFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de l’any 2012 el ministeri de Medi Ambient ha detectat fins a 450 punts d’abocaments il·legals de residus al país. Aquesta xifra inclou també l’abandonament de cotxes en terrenys de particulars o comunals, la contaminació en rius i naus abandonades.

L’executiu va iniciar fa cinc anys el projecte d’estratègia nacional del paisatge amb la voluntat “de detectar punts negres, recollir denúncies i resoldre-les”, recorda la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. Del total de denúncies per aquests fets el 80% les acaben tramitant els comuns, mentre que Medi Ambient principalment es fa càrrec dels abocaments als rius.

Ara es vol anar més enllà i aprofitar el nou pla nacional de residus per resoldre un dels problemes més habituals, com són les dificultats administratives per poder retirar un vehicle abandonat a la finca d’un particular. “Estem estudiant la forma jurídica” per tal de poder-ho fer, assenyala Calvó. “Ara els procediments són llargs i volem agilitzar-ho”, indica. Actualment “amb el propietari identificat pots obligar-lo que el retiri, però volem que pugui actuar l’administració i després passar la factura al particular”, avança. Una altra de les solucions que s’adoptaran és que en el moment de donar de baixa un vehicle s’hagi d’entregar un certificat del gestor de residus conforme ha rebut el turisme per tal de gestionar-ne el desballestament.

Pel que fa als abocaments de runa i altres residus, Calvó demana als propietaris dels terrenys que si els detecten informin el Govern perquè si no “els poden demanar responsabilitats”.

tracking