Tribunals

El Govern retreu al lletrat que ha anat a Estrasburg no haver esgotat totes les vies

El ciutadà panameny condemnat a presó per blanqueig de diners al·lega no tenir dret al recurs

El Govern retreu al lletrat que ha anat a Estrasburg no haver esgotat totes les vies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha respost amb contundència a la demanda contra Andorra impulsada per un ciutadà panameny condemnat a cinc anys de presó, tres de ferms, per blanqueig de diners provinents del narcotràfic, que considera que se li ha vulnerat l’article 6 de la convenció dels drets humans i les llibertats fonamentals en no haver respectat el seu dret a un procés just. En concret, el dret a presentar recurs al Tribunal Superior contra la sentència dictada per Corts l’abril del 2014. El Govern creu que Estrasburg no pot entrar a jutjar la qüestió perquè el processat, Ernesto Chong Coronado, no ha exhaurit totes les vies possibles per recórrer contra una sentència en què també es va trobar culpable el seu pare.

L’home va ser jutjat i condemnat en rebel·lia processal i té dret a un recurs d’audiència a Corts. Per fer-ho, hauria d’estar present a la sala i, en tenir una ordre de detenció, podria entrar a presó de manera provisional fins que el tribunal en primera instància ratifiqués o no la sentència. L’advocat de Chong Coronado, Alfons Clavera, considera que aquest fet genera indefensió en el seu client, ja que no s’està garantint el dret al recurs sense restriccions en no poder fer-ho sense la presència del condemnat com sí que es podria fer d’anar al Superior.

En el seu escrit, el Govern incorpora una sentència del Tribunal Constitucional en què es va dictar que una mesura de presó provisional no es pot considerar que atempti contra la presumpció d’innocència. També cita diverses resolucions del Tribunal d’Estrasburg que assegura que li donen raó. En definitiva, l’executiu creu que amb el recurs d’audiència es garanteix aquest dret.

Una posició de la qual discrepa l’advocat, que pensa que el litigi acabarà en una vista oral i, si el Govern segueix en la seva posició, en un judici davant la sala del Tribunal de Drets Humans.

tracking